Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Communicatie over risicoklasse moet beter


Weet jij wat je betaalt aan een eventuele risico-opslag op je hypotheekrente of wat je zou moeten betalen? Grote kans van niet; veel hypotheekbezitters hebben daar onvoldoende inzicht in. Volgens de Nationale Hypotheekbond zouden geldverstrekkers pro-actief moeten communiceren welke risicoklasse van toepassing is bij een risico-opslag op de hypotheekrente.


Omdat je, wanneer je geldlening hoger is dan de waarde van je huis, een extra risico vormt voor de hypotheekverstrekker, hanteert die vaak een risico-opslag. Die opslag betaal je in de vorm van een extra rente bovenop de hypotheekrente. De Nationale Hypotheekbond onderzocht hoeveel er in Nederland betaald wordt aan risico-opslag. Uit het onderzoek blijkt dat op jaarbasis 750 miljoen euro te veel wordt betaald. In deze berekening wordt uitgegaan van een gemiddelde hypotheek van 255.000 euro en een risico-opslag van 0,3 procent. Gemiddeld betalen consumenten daarmee per jaar tot 800 euro te veel aan rente.

Minder risico

Wanneer je veel aflost, wordt je lening steeds lager. Gevolg is dat je een minder groot risico voor de bank vormt. Ook als je huis meer waard wordt, vorm je een minder groot risico voor de geldverstrekker. Of zelfs helemaal geen risico meer, wanneer de waarde van je woning hoger is dan je hypotheekschuld. Dit zou terug te zien moeten zijn in de rente van je risico-opslag. Dit is echter vaak niet het geval. Consumenten moeten nog te vaak zelf in actie komen. Van de circa 40 tot 45 geldverstrekkers benaderen 17 hun klanten actief. Andere doen dat (nog) niet. Let er op dat, wanneer je huis meer waard wordt, je sowieso actief naar je risico-opslag dient te vragen. De bank weet namelijk de waarde(-verhoging) van je huis niet.

Nieuwe offertes

Verzekeraar Nationale Nederlanden kondigde in mei 2018 aan dat eind 2018 de risico-opslag automatisch zal verlaagd worden, wanneer daar sprake van is. Die toezegging kon de verzekeraar niet nakomen, vanwege de fusie met Delta Lloyd. De systemen waren er nog niet klaar voor. De rentedaling, die klanten daardoor mislopen, zal achteraf worden berekend. Bij nieuwe hypotheekoffertes van NN wordt voortaan aangegeven welke risicoklasse geldt en hoe de risico-opslag in elkaar zit. De opslag stopt automatisch, wanneer wordt afgelost. Steeds meer geldverstrekkers bieden dat.