Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Boete onverantwoorde kredietverlening

De Autoriteit Financiële Markten heeft creditcardbedrijf International Card Services een boete opgelegd van € 2,4 miljoen wegens onverantwoorde kredietverlening. Daardoor zijn kaarthouders mogelijk in de problemen geraakt.
 

Overkreditering

De AFM stelde na meldingen van klanten van ICS, creditcarddochter van ABN Amro, een onderzoek in. In 26 van 29 onderzochte dossiers bleek sprake van overkreditering aan personen wiens inkomen ontoereikend bleek. Klanten mochten 15% meer aan betalingen doen dan volgens de hun toegekende kredietlimiet was toegestaan. Ook hield het creditcardbedrijf bij de toekenning geen rekening met eventuele kosten voor de kinderen van de klant. Het gaat om de periode juni 2012 tot maart 2015.

Gespreid betalen

ICS biedt haar klanten doorlopend krediet via creditcards met een 'gespreid betalen faciliteit.' De klant bepaalt zelf maandelijks hoe hij zijn krediet terugbetaalt, ineens of in termijnen. Bij gebruikers van deze faciliteit ging het mis.

Miljoenenoperatie

ICS gaat de gedupeerde klanten compenseren en heeft daarvoor € 47 miljoen opzij gezet, plus € 16 miljoen om de operatie te kunnen uitvoeren. Het gaat om zo'n 30.000 klanten.

Volgens een woordvoerder van ICS heeft het bedrijf na intern onderzoek de onvolkomenheid in de IT-systemen aangepast, zodat bij kredietbeoordeling ook het aantal minderjarige kinderen als vaste lasten wordt meegerekend. Ook is het bedrijf een intern cultuurprogramma gestart om het klantbelang meer centraal te stellen.

Zeer hoge rente

Als je gebruik maakt van een creditcard van ICS en gespreid terugbetaalt, dan betaal je debetrente. Deze debetrente bedraagt momenteel 14% maar dit percentage is variabel. Dit houdt in dat ICS dit percentage mogen wijzigen, omdat deze samenhangt met de wettelijke rente voor niet-handelstransacties.

Lagere lasten

Heb jij zo’n krediet open staan en wil je kijken of je een lagere rente, maandlasten of kortere looptijd kunt krijgen? Onze financiële assistenten kijken graag voor je of dat mogelijk is. Want minder betalen of eerder van je lening af zijn, is wel zo fijn. 

Ontvang binnen 2 minuten de actuele rentetarieven van leningen en kredieten per e-mail en ontvang een persoonlijk advies op maat.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage