Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

BKR-registratie dwarsboomt hypotheek niet altijd

Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) noteert wanneer je een lening afsluit of een betalingsachterstand hebt opgelopen. Een dergelijke notering kan een hypotheekaanvraag dwarsbomen. Niet altijd; onlangs heeft een rechter opnieuw besloten een BKR-codering te schrappen op een kleine schuld van ongeveer 350 euro. Vorig jaar is dit ook voorgekomen bij een soortgelijke zaak.

Het BKR geeft betrouwbare en veilige informatie over leningen. Hierdoor kunnen consumenten een verantwoorde beslissing nemen om wel of niet te lenen. Het is de taak van het BKR consumenten te beschermen tegen meer lenen dan goed voor hen is, tegen overkreditering. Kredietverstrekkers hebben daar baat bij. Te veel lenen, kan consumenten betaalachterstanden en allerlei geldproblemen opleveren. Met het BKR kunnen geldverstrekkers beter bepalen hoe hun klant er financieel voor staat. Een BKR-notering is positief, wanneer je geen betalingsproblemen hebt gehad. De registratie wordt negatief, wanneer je bijvoorbeeld een betalingsachterstand oploopt.  

5 jaar zichtbaar

Wanneer je een eventuele betalingsachterstand hebt ingelost, kun je nog hinder ervaren van schuld uit het verleden. De BKR-registraties blijven namelijk 5 jaar zichtbaar na het betalen van je schuld. Al die tijd kunnen kredietverstrekkers zien dat je voorheen moeite had financiële verplichtingen na te komen. Die informatie kan een kredietverstrekker gebruiken om geen hypotheek te verlenen. Daarin lijkt iets te veranderen. Onlangs besloot een rechter dat een BKR-codering met een kleine schuld van ongeveer 350 euro verwijderd moest worden, om de consument een kans te geven een woning te kopen. Ondanks alle tegenargumenten van het betrokken incassobureau.

Meerdere argumenten

In de genoemde situatie had de consument een kleine schuld bij een postorderbedrijf. Wanneer het duidelijk werd dat de consument geen hypotheek zou krijgen, vanwege die schuld, heeft ze het bedrag direct betaalt. Oneerlijk, wanneer je geen hypotheek krijgt vanwege een BKR-codering, met een dergelijk bedrag dat inmiddels is afgelost? Dat vond de betreffende rechter blijkbaar.

Dit voorval betekent niet dat iedereen met een BKR-codering met een kleine schuld bij de rechter voor elkaar krijgt dat de registratie geschrapt wordt. Bij de zaak van de betreffende persoon speelden meer argumenten een rol. De betrokkene had een schone lei verkregen na schuldsanering. Daarnaast had de betreffende persoon, samen met haar partner, een ruim gezamenlijk inkomen, voor de aangevraagde hypotheek, namelijk € 66.000 voor een hypotheek van € 212.500.

Wil jij meer informatie over BKR-registratie of wil je weten welke invloed een BKR-registratie heeft op jouw hypotheekaanvraag? Neem dan contact met ons op via 030 - 7009 728 of klik op onderstaande knop.

Meer informatie