Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Analyse toont aan: gemiddeld 10 procent betalen bij roodstand


Wanneer je rood staat, betaal je gemiddeld 9,96 procent rente. Dat is het percentage die banken gemiddeld hanteren, blijkt uit een analyse van Geldshop.nl, een intermediair in consumptief krediet. In de analyse worden de kosten voor roodstand bij acht grote Nederlandse banken vergeleken.

Niet alleen de rentekosten bij roodstand werden vergeleken. Ook andere kosten, zoals kosten voor de betaalrekening en de bankpas, werden naast elkaar gelegd. Het jaarlijkse kostenpercentage verschilt per bank en varieert van circa 10 procent tot maximaal 22,20 procent. Het jaarlijkse kostenpercentage is onder meer ontstaan om leenproducten gemakkelijk te kunnen vergelijken.

Banken vergelijken

Bij Rabobank en ING betaal je momenteel de hoogste rente bij roodstand: 12,90 procent bij €500 tot €1000 euro in de min, terwijl de rente voor deze bedragen bij andere banken schommelt tussen 9 en 11 procent. Bij €2500 euro roodstand betaal je gemiddeld 9,47 procent rente. Niet bij ING en Triodos Bank; bij deze banken kun je niet voor een dergelijk bedrag rood staan. Bij deze banken geldt een maximum van respectievelijk €2000 en €1000 euro roodstand. Bij Knab betaal je het laagste tarief, ongeacht het bedrag waarvoor je rood staat: 5 procent. Harde eis van Knab is echter dat roodstand alleen kan, wanneer er voldoende spaargeld op een andere Knab-rekening staat.

Een op acht

Uit eerder onderzoek van Geldshop.nl bleek dat bijna een op de acht Nederlanders, tussen de 25 en 60 jaar oud, afgelopen jaar rood stond. Daarnaast bleek dat 48 procent van de mensen, die het afgelopen jaar niet rood stonden, dit in het verleden wel hebben gestaan.