Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aflossingsvrije hypotheek veelal zware dobber

Uit onderzoek  onder 1200 Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek, blijkt dat 36 procent denkt de lening na een looptijd van dertig jaar niet te kunnen aflossen.

In Nederland hebben ongeveer twee miljoen huiseigenaren een volledig of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Ruim de helft heeft de lasten verlaagd door zelf af te lossen. Het onderzoek van VEH meldt dat ongeveer 32 procent van de ondervraagden zeker weet dat het lukt op tijd af te lossen, 26 procent denkt van wel en 7 procent weet het niet. 18 procent zegt zich er zorgen over te maken.

Niet altijd zomaar verlengen
Sinds 2011 kun je geen volledig aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten. Volgens het VEH is de aflossingsvrije hypotheek momenteel goed betaalbaar door de lage hypotheekrente. Als de rente gaat stijgen, kan dat negatief uitvallen. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze door de overwaarde van hun woning zonder problemen hun hypotheek kunnen verlengen na de huidige einddatum. VEH geeft aan dat dit niet altijd zo is. Bij verlengen wordt opnieuw bekeken of de (nieuwe) hypotheeklasten met het inkomen van dat moment (veelal een pensioeninkomen), wellicht een hogere rente, en zonder hypotheekrente-aftrek (na 30 jaar is de rente niet meer aftrekbaar) te dragen zijn.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? 

Heb jij op dit moment een aflossingsvrije hypotheek en wil je meer weten over de mogelijkheden voor het oversluiten van je hypotheek of wil je meer informatie over een aflossingsvrije hypotheek? Onze hypotheekspecialisten brengen je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Bel ons op 030 - 7009 728.