Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aflossingsvrije hypotheek tikkende tijdbom?


De aflossingsvrije hypotheek. Voorheen heel populair onder hypotheekaanvragers, maar inmiddels steeds meer een onzekere factor, ook voor geldverstrekkers. Vorige week is daarom de campagne ‘Aflossingsblij’ in het leven geroepen.

De campagne ‘Aflossingsblij’ zijn banken (De Nederlandse Vereniging van Banken, NVB) gestart om hun klanten bewust te maken van de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Die hypotheekvorm was voorheen aantrekkelijk vanwege de lage maandlasten en de mogelijkheid om maximale hypotheekrente af te kunnen trekken. Het aftrekken van de hypotheekrente kent tegenwoordig een maximaal termijn. Wanneer de huiseigenaar aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek, de nieuwe kosten kan betalen, dan wordt die hypotheek verlengd. Anders niet. Het inkomen kan omlaag gegaan zijn, door bijvoorbeeld pensionering. Dat kan problemen geven bij verlenging van de hypotheek.

Concreet voorstel

‘Leuk zo’n campagne, maar alleen als banken hun klanten meteen kunnen verleiden hun hypotheek aan te passen, heeft die actie zin’, zeggen critici. Volgens de heer Michel van der Sluis, directeur van onafhankelijk adviseur van financiële organisaties The Dutch Mortgage Consultants, moeten instellingen een concreet voorstel doen, wil de actie slagen. Men komt niet zelf in beweging. Andere mogelijke verleidingen tot blij aflossingsvrij worden, is extra aflossen of het nu al verlengen van de hypotheek of het oversluiten naar een andere vorm waarbij wordt afgelost.

Hoge kosten

Dat men niet zelf in beweging komt, blijkt ook uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH), die toont dat 85 procent van de huiseigenaren geen proactief contact met zijn bank wenst. Dit komt vooral vanwege de hoge kosten, die het aanpassen van de hypotheek met zich mee kunnen brengen. Bij het oversluiten van de hypotheek ben je zo duizend euro kwijt aan advieskosten en bij een andere hypotheekvorm kunnen je maandlasten stijgen. VEH adviseert banken niet alleen raad te geven, maar ook een daad te stellen, zoals bijvoorbeeld de boeterente tijdelijk weg te laten. Dit kan duizenden euro’s schelen.