Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aflossingsvrije hypotheek is tikkende tijdbom


De Autoriteit Financiële Markt waakt voor aflossingsvrije hypotheken. Volgens de autoriteit zijn dit potentiële tijdbommen vanwege de vele risico’s die deze hypotheekvorm met zich mee brengt.

Risico’s doen huizenbezitters de das om

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niets af en betaal je alleen de rente. Aan het einde van de looptijd dien je de hypotheek in zijn totaliteit af te lossen door je woning te verkopen of door middel van spaargeld. Hier liggen de meeste risico’s op de loer want naast dat je opeens het volledige bedrag moet aflossen, is wellicht ook je inkomen gedaald door pensioen of werkloosheid. Ook kun je geen gebruik meer maken van hypotheekrenteaftrek en kan je huidige rente mogelijk stijgen.

Een aflossingsvrije hypotheek hoeft natuurlijk geen ramp te zijn wanneer je genoeg eigen vermogen hebt opgebouwd om de hypotheek in zijn totaliteit af te lossen aan het einde van de looptijd.

Stimuleren om af te lossen

Het AFM wil huizenbezitters die gebruik maken van een aflossingsvrije hypotheek, 30% van het totaal aantal hypotheken, stimuleren om toch te gaan aflossen. Samen met de ING en Florius onderzoeken zij hoe deze huizenbezitters tot aflossen te motiveren zijn.

Maak gebruik van een oriënterend hypotheekgesprek

Heb jij op dit moment een aflossingsvrije hypotheek en wil jij weten wat het voor jou gaat betekenen wanneer je gaat aflossen? Consumind Finance regelt voor jou een oriënterend hypotheek gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. 

Bron: Telegraaf.nl, 29 maart 2017