Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aflossingsvrije hypotheek: denk vooruit!

Zo’n 1 miljoen huiseigenaren hebben een aflossingsvrije hypotheek. Iemand met een aflossingsvrije hypotheek lost zijn schuld niet geleidelijk af, maar na 30 jaar ineens. Het aflossen van de hypotheek aan het einde van de looptijd kan met eigen geld of met de opbrengst van de verkoop van de woning. Ook is verlengen een mogelijkheid, maar de meeste geldverstrekkers stellen voorwaarden aan verlenging. Zij toetsen dan het inkomen opnieuw en kijken naar de waarde van de woning. 

Oversluiten

Mensen die binnenkort met pensioen gaan en een lager inkomen verwachten, en mensen met een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning of hun inkomen, doen er goed aan hun toekomstige situatie met een onafhankelijke adviseur te bespreken. 

Een mogelijkheid is de hypotheek over te sluiten naar een lage rente, of te kiezen voor rentemiddeling. Momenteel is de rente historisch laag. Als je een nieuwe renteperiode aan gaat met een lagere hypotheekrente, hou je maandelijks geld over. Dit geld kun je dan gebruiken om af te lossen, of te sparen en later mee af te lossen. De hypotheek kan ook wordt omgezet in een (deels) annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen los je maandelijks af.

Boetevrij aflossen

Ook is het mogelijk om jaarlijks 10 tot 20 % van de hypotheeksom boetevrij af te lossen. Bij het aflossen ontstaat vaak een (grotere) overwaarde. Om maximale renteaftrek te behouden moet de huiseigenaar bij verkoop van het huis de overwaarde weer investeren als hij binnen drie jaar een nieuw huis koopt. Het is natuurlijk ook belangrijk genoeg geld achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven. Het is niet makkelijk om het geld weer uit de stenen te halen.

Verhuizen

Een verhuizing naar een andere koopwoning heeft gevolgen voor de hypotheek. Voor verhuizers mag een aflossingsvrije hypotheek bij veel geldverstrekkers niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het nieuwe huis, ook al hadden ze eerder een hoger aflossingsvrij deel. Ook als u de hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker geldt deze grens. Er zijn geldverstrekkers die meer ruimte bieden.

Oriënterend hypotheekgesprek
Heb jij op dit moment een aflossingsvrije hypotheek en wil jij weten wat het voor jou gaat betekenen wanneer je gaat aflossen? Consumind Finance regelt voor jou een oriënterend hypotheek gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

 Meer interessante pagina's: Kosten hypotheekadvies - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? –
Alles over hypotheken - Laat je hypotheek berekenen door een deskundige

 

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage