Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat is nominale rente?

Dit is de rente die een bank of hypotheekverstrekker berekent over een bepaalde periode. Vaak wordt de nominale rente berekend over een jaar.

Voorbeeld: je hebt een spaarrekening met €10.000. Je bank geeft hierop jaarlijks vier procent (nominale) rente. Deze rente wordt per kwartaal uitgekeerd. Dat betekent dat je ieder kwartaal €100 aan rente krijgt: er zijn vier kwartalen in een jaar, dus ieder kwartaal krijgt je ¼ van de jaarlijkse vier procent. Dat is één procent en dat komt overeen met €100. 

Misschien zie je nu al dat de nominale rente een theoretische aangelegenheid is, want in de praktijk is het anders. Dan krijg je het tweede kwartaal één procent over €10.100, oftewel €101. Het derde kwartaal krijg je dan één procent over 10.201, enzovoort. Bij de nominale rente wordt geen rekening gehouden met het stapelen van rente op rente, zoals in het rekenvoorbeeld gebeurt. Als je dat wilt meenemen in je berekeningen, dan moet je niet uitgaan van de nominale rente, maar van de effectieve rente.