Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist hypotheek meeverhuizen

Je hebt een nieuwe woning op het oog. Maar wat zijn de mogelijkheden nu je al een woning met hypotheek hebt?

  • Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Je kunt wellicht de hypotheek van de huidige woning meeverhuizen naar de nieuwe woning. De hypotheekverstrekker behandelt deze aanvraag overigens als een nieuwe hypotheekaanvraag.
  • Kun je de hypotheek meenemen naar de nieuwe woning, maar heb je een hogere hypotheek nodig? Dan moet je dit deel ook afsluiten bij jouw huidige hypotheekverstrekker. Dit deel moet via een annuïteiten- of lineaire hypotheek worden afgesloten, zodat je gebruik kunt maken van renteaftrek. Je kunt er ook voor kiezen om de gehele hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker af te sluiten. Als je dit doet, moet je de hele hypotheek via een lineaire- of annuïteitenhypotheek afsluiten, zodat je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.
  • Het kan zijn dat je ook een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of een spaarrekening eigen woning (SEW) hebt. Als je verhuist en een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere geldverstrekker, dan kun je het opgebouwde vermogen over het algemeen belastingvrij meenemen.  
  • Heb je de oude woning verkocht met overwaarde? Dan moet je de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van de nieuwe woning, want alleen dan heeft u recht op hypotheekrenteaftrek voor dat gedeelte van de hypotheek. Is de nieuwe woning goedkoper? Ook dan moet je de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van de woning. Met overwaarde bedoelen we overigens dat jouw woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek.
  • Is het nog niet gelukt om de oude woning te verkopen, maar wil je wel gebruik maken van de overwaarde? Dan kun je een overbruggingskrediet aanvragen, om de periode te overbruggen totdat je de overwaarde uitgekeerd krijgt. Hypotheekverstrekkers zijn hier echter wel terughoudend in.

Meer interessante informatie: Aflossingsvrije hypotheek - Hypotheek met restschuld - Kosten van hypotheekadvies

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

Afbeelding: woning bezichtigen van Goodluz/ Shutterstock.com