Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bereidstellingsprovisie hypotheekofferte

Je hebt een hypotheekofferte aangevraagd bij een hypotheekverstrekker. De offerte is een bepaalde periode geldig. Het kan voorkomen dat het binnen deze periode niet lukt om de hypotheekakte te laten passeren bij de notaris. In de tussentijd kan de rente echter wel gewijzigd zijn. Als de hypotheekverstrekker je alsnog dezelfde offerte aanbiedt, terwijl de rentes zijn gestegen, is dit nadelig voor de hypotheekverstrekker. Deze kan daarom vragen naar een bereidstellingprovisie. Je kunt dit zien als een betaling voor het verlengen van het aanbod.

De kosten voor de bereidstellingsprovisie verschillen per hypotheekverstrekker. Geldverstrekkers rekenen vaak 0.25 procent van het gehele hypotheekbedrag per hele maand. Deze kosten kun je van de belasting aftrekken als je de hypotheek afsluit voor het aanschaffen, verbeteren of onderhouden van je eigen huis.
 
Voorbeeld: Stel je hebt een hypotheekofferte aangevraagd voor € 210.000 en je wil de passeerdatum met drie maanden uitstellen maar de rente is in de tussentijd met 0.15% gestegen. De bereidstellingsprovisie bedraagt dan 3 x 0.25% x 210.000 = € 1575,-.
 

Meer interessante pagina's: Kosten van hypotheekadvies - Hypotheekrente - Alles over hypotheekadvies

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: bereidstellingprovisie van Syda Productions/ Shutterstock.com