Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wijzigingen overheidsheffingen voor energie per 1 januari 2019


De start van het nieuwe jaar betekent dat er wijzigingen zijn in de energiekosten voor elk huishouden in Nederland. Ook in 2019 stijgen de overheidsheffingen weer, waardoor automatisch je maandbedrag omhoog gaat en je dus extra kosten hebt aan je energie! 

Wat zijn overheidsheffingen? 

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie vormen samen de overheidsheffingen. Dit betaal je aan je energieleverancier voor elke kWh of m3 die je verbruikt. Ongeveer één derde deel van je energierekening bestaat uit de overheidsheffingen, veel hé!? Daar betaal je ook nog eens 21% BTW over. Een goede reden dus, om over te stappen naar een energieleverancier met lage tarieven voor energie, zodat je na de verhoging niet alsnog teveel betaald. Vergelijk daarom je energietarieven via Consumind.  
 
 

Stijging van meer dan 16%!

Vanaf 1 januari 2019 wijzigen de overheidsheffingen, waardoor je bij een energieverbruik van meer dan 10.000 kWh bijna 13% meer gaat betalen. Wanneer je minder verbruikt dan dat, ga je iets minder betalen want het tarief veranderd van € 0,1425 incl. BTW naar € 0,1422 incl. BTW per kWh. Dat de overheid op weg is naar een duurzaam Nederland zonder gas blijkt wel uit de wijziging die daarvoor van toepassing is. De overheidsheffing voor gas stijg met maar liefst 16,5% van € 0,3491 incl BTW naar € 0,4181 incl. BTW. Je zult dan ook flink duurder uit zijn in 2019 wanneer je een gasaansluiting hebt. 
 

Vermindering energiebelasting wordt minder in 2019

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte. Elk huishouden heeft een bepaalde hoeveelheid gas en elektriciteit nodig, hierover hoeft geen belasting betaalt te worden. De energiebelasting wordt daarom verminderd met een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting per jaar, dat wordt verrekend via de energierekening. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie. Voor 2019 gaat dit bedrag een flink stuk naar beneden.
 

Vergelijk en betaal fors minder op je energierekening 

Aan de overheidstarieven kunnen we niets veranderen, maar aan de tarieven voor gas en stoom wel. Daarom zoeken wij voor jou de voordeligste energieleverancier én regelen de overstap voor je. Het enige wat jij hoeft te doen, is je aanmelden via Consumind. Je krijgt direct een vergelijking te zien van alle tarieven. Daarna kun je gemakkelijk overstappen naar de energieleverancier van jouw keuze of via een van onze financiële assistenten. Zo betaal je ondanks de stijging van de overheidsheffing niet teveel voor je energie. Prettig geregeld!