Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zonne-energie steeds populairder


Er wordt steeds meer gekozen voor zonne-energie. In 2018 is de productie van stroom door zonnepanelen zodanig toegenomen, zodat inmiddels bijna een miljoen huishoudens van zonnestroom kunnen worden voorzien. Heb jij de voordelen van zonne-energie al ontdekt?


Wanneer je zelf zonne-energie opwekt, ben je altijd verzekerd van groene stroom en gaat je energierekening omlaag. Let wel op de (veranderde) salderingsregeling (terugleververgoeding) en de daarmee samenhangende (langere) terugverdientijd. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kun je het overschot aan energie terugleveren aan het net en daarmee ook geld terug verdienen. Check daarbij welke energieleverancier (welk) teruglevertarief hanteert.

Aantrekkelijker

Een huis met zonnepanelen is op de woningmarkt aantrekkelijker; de woning wordt gemiddeld 5000 euro meer waard en ontvangt een beter energielabel. Als je voldoende zonnepanelen hebt, om volledig zonder stroomafname te kunnen, ben je wat betreft stroom onafhankelijk van een energieleverancier (behalve tijdens zonloze dagen en de winter). Alleen het gastarief, de vaste leveringskosten en het eventuele teruglevertarief zijn dan van belang.

Onvoldoende capaciteit

Iedereen weet ondertussen dat het belangrijk is op duurzame manieren aan energie te komen. Er worden al veel stappen gezet, zakelijk en particulier, naar een groenere energievoorziening. Echter, de capaciteit om gewenste innovaties door te voeren, ontbreekt. Het netwerk is overbelast. Netbeheerders hebben hun krachten gebundeld om aan de doelstelling van het Energieakkoord (14 procent groene energie in 2020) te kunnen voldoen. Om het overbelaste netwerk te verhelpen, dient de netcapaciteit uitgebreid te worden. Dat dit 3 tot 10 jaar kan duren en prijzig is, helpt niet mee.