Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wijziging energielabels in 2021

Energielabel 2021

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren ben je verplicht over een geldig energielabel te beschikken. Het energielabel geeft aan hoeveel energie de woning verbruikt. Vanaf 1 januari 2021 veranderen deze energielabels; de huidige labels worden dan vervangen door een uitgebreidere variant.

Energielabels in Nederland

Alle huizen in Nederland hebben een vastgesteld energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De labels zijn er van A tot en met G, waarbij categorie ‘A’ het energiezuinigst is. Vanaf 1 januari 2021 worden de huidige labels worden vervangen door een uitgebreidere versie. Dit heeft te maken met de Europese regelgeving. Het Nederlandse energielabel wijkt op dit moment af van de rest van Europa.

Nieuwe label wordt duurder

Bovendien is het nieuwe label lastiger te verkrijgen dan het vereenvoudigde energielabel dat we nu kennen. Nu kan een woningeigenaar online zelf een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna een deskundige deze kenmerken op afstand keurt. Vanaf 1 januari is dit niet meer mogelijk. Dan moet je als woningeigenaar een afspraak maken met een energieadviseur. Deze komt bij je langs en neemt binnen ongeveer 2 uur de kenmerken op van de woning (denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, aanwezige isolatie, installaties, verwarming en ventilatie). Aangezien voor deze manier van labelen meer tijd en mankracht nodig is, gaat ook de prijs van het energielabel flink omhoog.

Energielabel vereiste voor huisverkoop

Wanneer je je woning wilt verkopen ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Volgens de regels hoef je het label pas bij de notaris te overhandigen, maar in de praktijk willen potentiële kopers al eerder inzicht krijgen in het energieverbruik van een woning. Het energielabel heeft namelijk effect op de woningwaarde. Ongunstige energielabels (F en G) verlagen de opbrengst van een woning met gemiddeld 15.000 euro. Daarnaast duurt het gemiddeld een maand langer voordat deze woningen worden verkocht. Het is mogelijk om je energielabel door verduurzaming of verbouwing te verbeteren.

Als je van plan bent om op korte termijn te verhuizen, doe je er goed aan nog voor 31 december 2020 een nieuw energielabel aan te vragen. Het (goedkopere) huidige label is na aanvraag namelijk nog 10 jaar geldig, ook wanneer de nieuwe labels worden ingevoerd.