Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wijziging energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

Per 1 januari 2014 zijn de tarieven voor energiebelasting en Opslag Duurzame Energie omhoog gegaan. Dit geldt voor iedereen, ongeacht welk contract u heeft.  Dit betekent dat uw totaaltarief per kWh en per m3 hoger uitkomt.

Wat is energiebelasting en wat zijn de tarieven?

Over elke verbruikte kilowattuur(kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas betaalt u energiebelasting. De overheid heeft deze heffing in 1996 ingevoerd, om te stimuleren dat consumenten bewuster en zuiniger met energie omgegaan. U betaalt de energiebelasting aan uw energieleverancier en die draagt het voor u af aan de Belastingdienst. 

Tarieven energiebelasting

Wat is Opslag Duurzame Energie en wat zijn de tarieven?

Per 1 januari 2013 is er een nieuwe energieheffing ingevoerd, namelijk de Opslag Duurzame Energie (ODE). De overheid heeft deze heffing ingevoerd om het verhoogde budget voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) te financieren. Ook deze heffing betaalt u (per gebruikte m3 en kWh) aan uw energieleverancier, ongeacht of u groene of grijze stroom afneemt.  De leverancier draagt dit voor u af aan de Belastingdienst.

Tarieven Opslag Duurzame Energie (ODE)

Wat betekent deze verhoging voor u?

U kunt aan de hand van uw jaarverbruik berekenen hoeveel u hoger uit komt in 2014. Hieronder hebben wij een voorbeeld genoteerd, gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.850 m3.

Bij deze overzichten zijn wij uitgegaan van een verbruik van stroom tot 10.000 kWh en een verbruik van gas tot 170.000 m3. Bij een verbruik dat hoger is dan 10.000 kWh en 170.000 m3 zijn zowel  de energiebelasting als de Opslag Duurzame Energie afwijkend. De genoemde bedragen zijn inclusief btw.
Alle genoemde tarieven zijn onder voorbehoud en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
 



 

 

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieleveranciers vergelijken in 3 stappen gaat simpel - Meer consumenten stappen over van energieleveranciers

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage