Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Weerstation voor thuis winnaar van challenge tegen klimaatschade


De winnaar van de Weather Damage Prevention Challenge is Domoticabedrijf Netatmo. Dit bedrijf heeft een weerstation ontwikkeld, dat de persoonlijke woonomgeving tot in detail in de gaten houdt. Zo kan de woning beter tegen weersextremen worden beschermd.

Het doel van de Challenge was anderen mee te laten denken over oplossingen voor het voorkomen van schades die ontstaan doordat het klimaat verandert. Het weerstation van Netatmo meet de temperatuur, luchtvochtigheid en omgevingsgeluiden. Ook wordt CO2, zowel binnen als buiten, gemeten. Met die meetgegevens kunnen gebruikers hun woning niet alleen beter beschermen tegen klimaatschades, maar ook veiliger, gezonder en comfortabeler maken.

Huidige klimaatverandering

Op dit moment houdt de klimaatverandering onder meer in dat we meer last krijgen van flinke regen, hagel en onweer, maar ook van extreme droogte of stevige stormen. Deze veranderingen leiden steeds vaker tot grote schades aan bijvoorbeeld huizen en auto’s.

Het weerstation van Netatmo kan daarin verandering brengen. Dit station zorgt ervoor dat de consument snel op de hoogte wordt gesteld als er extreem weer in aantocht is, waardoor er eerder preventieve maatregelen kunnen worden getroffen.

Automatisch sluitende dakramen

Volgens de heer Edwin Aartman van Netatmo Benelux gaan we naar een toekomst waar apparaten steeds meer met elkaar in contact komen en elkaar steeds meer beïnvloeden. Als voorbeeld noemt hij dakramen die automatisch sluiten als er regen op komst is. Netatmo wil samen met Vivat onderzoeken (samenwerking met Vivat is ‘de prijs’ voor het winnen van de Challenge) welke data er (nog meer) kan worden gekoppeld aan de weerstations en hoe de data van de sensoren nog verder kunnen worden ingezet om de overlast zoveel mogelijk te beperken.