Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat jij kunt doen aan gasvermindering

Na 50 jaar goedkoop gas, moeten Nederlanders er echt aan geloven: het aardgasverbruik moet in 2050 op 0 komen. Heb jij al actie ondernomen om minder aardgas te gaan verbruiken?

Energietransitie is de overgang van stroom uit fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen naar volledig groene energie. Duurzame (groene) energie kennen we nu al vanuit zon, wind, biomassa en water. Het doel van de transitie is om in Nederland een volledig duurzame energievoorziening te hebben in 2050, die voor 100 procent bestaat uit groene energie. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Energieakkoord.

Cijfers

De verwachting is dat alle Nederlanders samen in 2018 in totaal 3.147 petajoule aan energie gebruiken. Dat staat afgerond voor 874 166 666 666 kilowattuur (kWh). Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas per jaar. Een m3 gas is gelijk aan 10 kWh. Dat is 15.000 kWh aan energie. Het totale energiegebruik per huishouden is afgerond en gemiddeld 18.500 kWh per huishouden. Ons nationale gezamenlijke energieverbruik staat voor 47.500.000 huishoudens. Ter informatie: Volgens het CBS waren in 2017 in Nederland 7.794.000 huishoudens.

Niet duurzaam

De energie die we momenteel gebruiken, is voor 8 procent duurzaam. De 8 procent duurzame energie is afkomstig uit onder meer biomassa, windenergie, zonne-energie en aardwarmte. In 2017 was dat 5,9 procent. Duurzame energie staat voor 69.933.333.333 kWh. Dit aantal staat ongeveer voor de energievoorziening van 3.780.000 huishoudens.

Wat jij kunt doen

Energieleveranciers investeren in duurzame energieoplossingen, zoals windparken en zonneparken. Daarnaast bieden alle Nederlandse leveranciers groene stroom aan. Je kunt al kiezen om zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen. Ook zonneboilers en warmtepompen zijn een uitstekende manier om in je eigen energieverbruik te voorzien. De komende jaren zullen er steeds meer mogelijkheden komen om duurzame energie op te wekken en op te slaan, want de ontwikkelingen gaan hard.

Wil jij bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen, maar heb je het geld op dit moment er niet voor? Om de verduurzaming van je woning te bekostigen, kun je bij diverse geldverstrekkers een extra hypotheek aanvragen of een energiebespaarlening afsluiten. Daarbij komt de Rijksoverheid je tegemoet. Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je, tegen bepaalde voorwaarden, ook als particulier, subsidie krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.