Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat je zelf kunt doen aan een hoge energierekening


Dit jaar zal de energienota op jaarbasis ruim 300 euro per huishouden hoger uitvallen dan voorheen. Om diverse redenen, waar je zelf niets aan kunt doen. Toch zijn er ook maatregelen, die je zelf kunt nemen, om de verhoogde nota niet zo erg te voelen in je portemonnee.


Overstappen is een van de maatregelen die je zelf kunt nemen om je energienota lager te laten uitvallen. Wanneer je eind 2018 overgestapt bent naar een goedkopere energieleverancier, profiteer je direct van een lager actietarief en/of een welkomstkorting. Vooral wanneer je lang niet bent overgestapt, kan dat lonen. Vergelijkingswebsite Energievergelijker.nl meldt dat huishoudens uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, van 2016 tot en met 2018, het meest zijn overgestapt van energieleverancier. In Groningen, Friesland en Zeeland stapte het minst aantal mensen over. In totaal kozen vorig jaar ruim 1,4 miljoen (record) Nederlanders voor een andere energieleverancier.


 

Andere besparingsmogelijkheden

Zit je goed bij je huidige leverancier? Dan kan het ook lonen om te bellen en aan te geven dat je overweegt over te stappen. Omdat je leverancier jou als klant vast niet kwijt wil, is er een grote kans dat hij je een interessant aanbod doet. Een andere besparingsmogelijkheid is een energievergelijker invullen. Wanneer je je gezinssituatie en verbruik invult, zie je in één oogopslag wie voor jou het beste aanbod heeft. Wanneer je wilt overstappen, is het van belang dat je dat op het juiste moment doet. Wacht bijvoorbeeld tot je contract is afgelopen, om een overstapboete te voorkomen (of de nieuwe leverancier betaalt die boete). Daarnaast kun je beter in de zomer overstappen dan in de winter, in verband met de dure wintermaanden en de berekening van je maandbedrag verdeeld over de goedkopere zomermaanden en de duurdere wintermaanden.

Duurzame aanpassingen

Je kunt ook bezuinigen met duurzame aanpassingen, zoals je woning isoleren, in de vorm van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dubbel glas, of een warmtepomp aanschaffen. Verder kun je gebruik maken van energiezuinige apparaten, led-lampen in plaats van halogeenlampen plaatsen, korter douchen dan gebruikelijk, niet heter wassen dan 30 graden. Welke besparingstips heb jij? Niet overbodig als je bedenkt dat Nederlanders voor stroom gemiddeld 28 procent en gas bijna 20 procent meer betalen dan andere Europeanen gemiddeld betalen. Dat blijkt uit cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI), waarvoor 32 Europese landen werden onderzocht.