Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat betekent Prinsjesdag voor uw energierekening in 2016?

Wat betekent Prinsjesdag voor uw energierekening in 2016?De Rijksoverheid heeft afgelopen Prinsjesdag de Rijksbegroting bekend gemaakt, waarin de belastingplannen voor 2016 zijn gepresenteerd voor de Eerste en Tweede kamer. Ondanks het herstel van de economie zullen we meer gaan betalen voor stroom en gas.

Tarief voor energiebelasting gaat omhoog

Het gevolg van de afspraken in het Energieakkoord, die zijn gemaakt om duurzaamheid te bevorderen, is dat in 2016 de energiebelasting voor bedrijven en consumenten omhoog gaat. In dit Energieakkoord is namelijk besloten dat kolencentrales weer vrijstelling van kolenbelasting krijgen als ze elektriciteit opwekken. Met dezelfde kolencentrales is afgesproken dat ze de meest vervuilende elektriciteitsproductie gaan afbouwen.

Tarief energiebelasting gas

De energiebelasting voor gas, bij een verbruik tot 170.000 m3, is in 2015 €0,2312 per m3 inclusief btw en dat wordt in 2016 verhoogd naar €0,2428 per m3, inclusief btw. Dat is een verhoging van €0,0116 per m3. Bij een gemiddeld verbruik van 1.850 m3 per jaar is dit een verhoging van €21,46.

Tarief energiebelasting stroom

Voor stroom is er besloten dat er alleen een inflatiecorrectie wordt toegepast op het huidige tarief voor energiebelasting. Dit betekent dat u in 2015 €0,1447 per kWh inclusief btw betaalt en in 2016 wordt dit verhoogd naar €0,1454 per kWh, inclusief btw. Per kWh is dit een verhoging van €0,0007, wat met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar een verhoging van €2,45 betekent.   

Korting op energiebelasting bij lokale opwekking van energie

Als consumenten komend jaar gezamenlijk gaan investeren in een lokale energieopwekking, bijvoorbeeld door middel van zonnepanalen, dan kunnen ze tot bijna €200 per jaar besparen op de energierekening. Dit komt omdat de regeling voor het lokaal opwekken van energie in 2016 wordt aangepast, waardoor bedrijven en consumenten lokaal een energiecoöperatie kunnen oprichten. Bij deze regeling stijgt de korting op energiebelasting van 7,5 cent naar 9 cent per kWh.  

Deze plannen en tarieven worden pas definitief als de Tweede en Eerste Kamer de maatregelen hebben goedgekeurd. Ook wordt pas eind december bekend wat het bedrag wordt voor de vermindering van de  energiebelasting, een korting die u van de overheid ontvangt op de energierekening. Het bedrag in 2015 is vastgesteld op €377,33, inclusief btw per jaar.

Toch een lage energierekening komend jaar?

Aan de verhogingen van belastingen kunnen we helaas niets doen. Wel kunt u ervoor zorgen dat u de verhoging compenseert door een goed en scherp energiecontract af te sluiten. Vergelijk hier de huidige energietarieven.

Bronnen: Rijksoverheid.nl

Meer interessante pagina's: Energie vergelijken doet u eenvoudig via Consumind - Hulp bij de zoektocht naar een andere energieleverancier - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparatuur - Energie gebruiken en er minder voor betalen

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Wat betekent Prinsjesdag voor uw energierekening in 2016 van Firma V/ Shutterstock.com