Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Warm begin winter bezorgt Nederland lage energierekening

Warm begin winter bezorgt Nederland lage energierekeningKoning Winter liet dit jaar relatief lang op zich wachten. Halverwege januari deed het koude weer weliswaar zijn intrede, maar met name de temperaturen in december en de eerste dagen na de jaarwisseling deden soms denken aan het voorjaar. Dankzij deze uitzonderlijk zachte periode bespaarden Nederlandse huishoudens in het eerste deel van de winter tot tientallen euro’s op de energierekening. Dat is naar voren gekomen uit berekeningen van energieleverancier Nuon en stichting Milieu Centraal.

Vooral in de weken rond de jaarwisseling was het in Nederland extreem warm voor de tijd van het jaar: regelmatig werden maximumtemperaturen boven de 10 graden gemeten, terwijl het kwik ’s nachts vaak niet eens in de buurt kwam van het vriespunt.

Duidelijk verband temperatuur winter en hoeveelheid gas

De meeste huishoudens deden tijdens deze weken nauwelijks een beroep op de verwarming. De geschiedenis leert dat er een duidelijk verband bestaat tussen de temperaturen in de wintermaanden en de hoeveelheid gas die wordt verstookt. Zo transporteerde Gasunie, het bedrijf dat de distributie van gas in Nederland verzorgt, in de uitzonderlijk strenge winter van 1997 in één etmaal een recordhoeveelheid kubieke meter gas.

25 euro besparing dankzij minder gas stoken

Uit cijfers van energieleverancier Nuon blijkt dat december met een gemiddelde temperatuur van 4,9 graden (ruim één graad warmer dan gemiddeld) een bijzonder zachte maand was. Huishoudens verstookten toen 12 procent minder gas dan normaal voor de tijd van het jaar. ''Dat komt neer op een besparing van ruim 25 euro per huishouden’’, zo liet een woordvoerder van Nuon aan nieuwssite NU.nl weten.

Groot verschil met strenge winter

''In december zit de winst'', weet ook Mariken Stol van Milieu Centraal. Ze legt uit dat een besparing van enkele tientallen euro’s weliswaar niet veel lijkt, maar dat het verschil met een strenge winter behoorlijk kan oplopen: ''In 2010 waren huishoudens bijvoorbeeld 130 euro méér kwijt dan gemiddeld.'' Bezitters van een vrijstaande woning zijn doorgaans bovendien nog voordeliger uit, aangezien een besparing voor hen verhoudingsgewijs gunstiger uitpakt.

Hoewel we op dit soort factoren geen invloed hebben, bestaan er wel degelijk manieren om te besparen op uw energierekening. U kunt bijvoorbeeld overstappen naar een energiemaatschappij waarbij u voordeliger uit bent. Hebt u het idee dat u bij uw huidige energieleverancier te veel betaalt voor uw energie en bent u benieuwd naar de prijzen van andere aanbieders? Consumind.nl biedt u de mogelijkheid om de energietarieven te vergelijken én eenvoudig over te stappen naar een andere aanbieder.

Hier leest u het hele artikel dat 3 januari verscheen op NU.nl.

Meer interessante pagina's: Hoe werkt de energievergelijker? - De overstapservice - Overstappen van energieleverancier levert u geld op! - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: lage gasrekening vanwege warme winter van Africa Studio /Shutterstock.com