Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Volgend jaar weer subsidie op duurzame energie

Volgend jaar weer subsidie op duurzame energieWie volgend jaar zelf duurzame energie wil opwekken, kan volgend jaar subsidie aanvragen op de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen of pelletkachels. Minister Henk Kamp (Economische Zaken): ‘Onze energievoorziening gaat de komende jaren veranderen. Nederlandse huizen en bedrijven zullen in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook levert het huishoudens een flink lagere energierekening op. Deze ontwikkeling wil het kabinet onder andere stimuleren via deze nieuwe subsidieregeling. De overstap naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen met alle Nederlanders worden gemaakt.’

Zonneboiler

Met een zonneboiler kan water of een ruimte verwarmd worden, door gebruik te maken van zonlicht. Gemiddeld kan een huishouden 130 euro per jaar op de energierekening besparen door gebruik te maken van een dergelijke boiler. De aanschafprijs ligt tussen de 2000 en de 5000 euro en gemiddeld kan er zo’n 650 euro subsidie op worden aangevraagd.

Warmtepomp 

Deze pomp haalt warmte uit de lucht, uit de bodem of uit het grondwater en dat kan vervolgens worden gebruikt om het huis of het water te verwarmen. In bestaande woningen wordt vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels. Zo’n hybride pomp kost tussen de 5000 en de 7000 euro en levert een besparing van ongeveer 250 euro per jaar op. Als u een warmtepomp wilt aanschaffen, kunt u hier tot 1500 euro subsidie op krijgen.

Pelletkachel 

Hierin worden pellets van samengeperst houtafval verbrand, voor het verwarmen van de woning. Hoewel de kachel lijkt op een houtkachel, is een pelletkachel veel energiezuiniger en het gebruik hiervan levert een flinke besparing op: gemiddeld maar liefst 490 euro per jaar! De kachel kost ongeveer 4000 euro en u kunt hiervoor ongeveer 500 euro subsidie aanvragen. Als de kachel bovendien een vermogen heeft van meer dan 10 kilowatt, dan komt er per kilowatt nog 50 euro subsidie bovenop.

Mocht u nog meer investeringen willen doen ten bate van een energiezuiniger huis, dan kunt u ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds. Hier kunt u een lening afsluiten, om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.

Bron: Rijksoverheid.nl - 15 december 2015

Meer interessante pagina's: Energieleveranciers vergelijken en besparen - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Energietarieven vastzetten of niet - Hoe kunt u energie gebruiken en er minder voor betalen? 

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Volgend jaar weer subsidie op duurzame energie van Antlio/Shutterstock.com