Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Transportkosten energie omhoog

Naast een stijging in de energiebelasting en de overheidsheffingen, gaan consumenten ook meer betalen aan transportkosten voor energie. Dit maakt de Autoriteit Consument & Markt bekend. De transportkosten zullen vanaf 1 januari 2018 met ruim 12 euro. 

Hogere belastingen verzorgen stijging

De stijging van de kosten wordt mede veroorzaakt door de hogere tarieven van de regionale netbeheerders.Doordat zij hogere precariobelasting aan de gemeenten moeten gaan betalen voor het gebruik van openbare grond om bijvoorbeeld leidingen door heen te laten lopen, wordt deze stijging automatisch doorberekend in de tarieven die gerekend worden aan consumenten.

Energierekening grotendeel uit leveringskosten

Ondanks de stijging van de transportkosten, verzorgt dit maar 1% van de totale stijging van de energierekening in 2018. Transportkosten maken ongeveer een vijfde van de energierekening van huishoudens uit. De rest bestaat vooral uit leveringskosten zoals belastingen en overheidsheffingen. De transportkosten zullen in de aankomende jaren verder stijgen. De netten moeten worden versterkt om de grote hoeveelheden elektriciteit van de windparken en overige bronnen te kunnen transporteren. Op dit moment zijn de netten hier nog niet geschikt voor.

 Om de stijging van de transport kosten te beperken, kun je makkelijk je energietarieven verlagen door energie vergelijken. Hiermee verlaag je je kosten met wel 300 euro en beperk je de stijging. Zo breng je de tarieven naar beneden én bespaar je flink. Start hier met energie vergelijken