Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Tijd voor een nieuwe energie-toekomst

Tijd voor een nieuwe energie-toekomstAls het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt, gaat de manier waarop consumenten, netbeheerders en energieleveranciers met stroom omgaan, in de toekomst flink op de schop. Henk Don, bestuurslid van de AMC zegt hierover: Er moet fors geïnvesteerd worden in windmolens, zonnepanelen, huisbatterijen en ons elektriciteitsnetwerk. Bedrijven kunnen handige apps ontwikkelen, waardoor consumenten slim met stroom om kunnen gaan. Netbeheerders moeten hun netwerk klaar maken voor de toekomst.’

Als consumenten op andere momenten stroom gaan gebruiken, dan ontstaan er minder piekmomenten. Hierdoor blijft stroom betaalbaar; pieken en dalen in vraag en aanbod zorgen nu voor een wisselende stroomprijs. Bovendien zijn het de pieken in stroomverbruik die bepalen hoeveel transportcapaciteit er nodig is. Als de pieken minder hoog zijn, dan kan de productie en de transportcapaciteit omlaag en daarmee daalt ook de stroomprijs.

Slimmer omgaan met energie

Om consumenten anders om te laten gaan met hun stroomverbruik, moeten netbeheerders en bedrijven windmolens plaatsen, investeren in kabels en hoogspanningsleidingen en nieuwe diensten aanbieden, zoals een app die inzichtelijk maakt op welk moment van de dag stroom het goedkoopst is. Consumenten kunnen zonnepanelen plaatsen, overtollige eigen geproduceerde stroom thuis opslaan en gebruik maken van de slimme diensten.

De laatste jaren is er al een kentering in stroomverbruik te zien. Steeds meer consumenten produceren zelf stroom en besparen bovendien energie door zuinigere apparaten te kopen en door een slimme energiemeter te laten plaatsen. Nog mooier zijn slimme chips, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je auto pas oplaadt op het moment dat de stroom het goedkoopst is. Bij de TU in Delft hebben ze berekend dat slimme chips voor een jaarlijkse besparing van 100 tot 200 euro op de stroomrekening kunnen zorgen.

Als u nog geen zonnepanelen, slimme chips of een eigen windmolen heeft, dan kunt u met onze bespaartips toch alvast energie besparen en de jaarlijkse energierekening verlagen!

Bronnen: ACM.nl- 27 juli 2015 en Ann-Lynn Hamelink- RTLnieuws.nl- 27 juli 2015

Meer interessante pagina's: Start met energietarieven te vergelijken - Meer dan dertig energieleveranciers op de markt - Overstappen van energieleveranciers levert u geld op - Overstapservice voor energiedirect.nl 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

 

Afbeelding: Tijd voor een nieuwe energie-toekomst van Stockcreations/ Shutterstock.com