Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Te weinig oranje stroom tegenover steeds populairder Europese groene stroom


Consumenten willen wel overstappen op oranje stroom (groene stroom van eigen bodem), maar kunnen niet altijd vanwege de schaarste van deze stroom. Het productie-aanbod hiervan blijft klein. Europese groene stroom wordt daarentegen steeds populairder.

Meer dan de helft (57 procent) van alle verkochte stroomcontracten op Pricewise.nl bestaat uit Europese groene energie. Dat deze soort energie zoveel interesse opwekt bij consumenten, komt voornamelijk door de prijs en het feit dat mensen steeds meer bewust zijn van de gevolgen van energieopwek en -verbruik voor het milieu. In de afgelopen twee jaar is het aandeel groene stroom, volgens Pricewise, gestegen naar 85 procent van de verkochte contracten.

Aanbod blijft uit

Het aantal contracten voor oranje stroom steeg in 2017 fors: van 8 procent in 2016 naar 26 procent in 2017. Dat komt onder meer door actiever aanbod oranje stroom door enkele energieleveranciers en door (de toen geldende) scherpe prijzen. Omdat het productie-aanbod van oranje energie momenteel uitblijft, liggen de prijzen voor oranje energie 5 tot 10 procent hoger dan de prijzen voor Europese groene stroom en kiest 28 procent van de consumenten voor de oranje energie. Dat de groei stagneert, komt niet alleen door het kleine aanbod oranje stroom, maar ook doordat er minder aanbieders van deze energie zijn bijgekomen in de afgelopen tijd. Verder kiezen grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld NS en Schiphol, ook steeds vaker voor oranje stroom, waardoor er nog minder overblijft voor anderen. Toch kiezen steeds meer overstappers voor duurzame stroom uit eigen land.

Duurzame energie in trek

Steeds meer mensen kiezen vanwege het milieu steeds vaker voor duurzame energie, hoewel ze daarvoor het liefst de laagste prijs betalen. Omdat bijvoorbeeld windenergie buiten Nederland goedkoper is dan wanneer het in Nederland wordt opgewekt, is dat aantrekkelijk. Energieleveranciers kunnen inspelen op de behoeftes van de consument, door dergelijke stroom bijna net zo goedkoop aan te bieden als grijze stroom. Het aantal afgesloten contracten voor laatstgenoemde stroom is in de laatste vier jaar sterk verminderd, van 43 procent in 2015 naar 15 procent in 2019.

Meer keuze?

Omdat ontwikkelingen snel kunnen gaan, ook op het gebied van energie, kan het zomaar zijn dat over korte tijd de consument weer meer te kiezen heeft op het gebied van energie. Aangezien het gasverbruik over een tijdje verleden tijd dient te zijn en er steeds meer elektrische auto’s op de markt komen. Vanwege de grotere vraag, die uit dergelijke ontwikkelingen zal voortkomen, is het voor energieproducenten of investeerders interessant zich te focussen op wind- of zonne-energie.

Slimme aanbiedingen

De toegenomen belangstelling van consumenten voor groene stroom gaat samen met slimmere aanbiedingen van energieleveranciers. Zo maken ze stroometiketten duidelijker, zodat mensen betere keuzes kunnen maken. Ook verkopen ze beter passende producten voor bijvoorbeeld mensen met eigen zonnepanelen. Sommige aanbieders maken een platform waarop het mogelijk is energie te salderen. Op die manier kun je bij andere particulieren oranje stroom inkopen. Verder kun je bij enkele leveranciers je eigen bron kiezen, zodat je specifiek stroom zou kunnen afnemen bij een windmolen van een boer bijvoorbeeld.