Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Tarieven van netbeheerders omlaag

Tarieven van netbeheerders omlaagIn een nieuwsbericht op haar eigen website meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat zij een aanzienlijke verlaging verwacht van de netwerkkosten bij netbeheerders. De tarieven die zij berekenen aan consumenten voor het transport van elektriciteit en gas en voor de aansluiting op het energienet zullen de komende jaren fors dalen. Op jaarbasis bespaart een gemiddeld huishouden enkele tientallen euro’s, terwijl de kwaliteit en leveringszekerheid in stand worden gehouden. Wilt u weten wat u op dit moment betaalt aan uw netwerkbeheerder? Consumind helpt u een handje.

De ACM baseert de verwachting op de ontwerpbesluiten die zij onlangs publiceerde over de tarieven voor de komende drie jaar (2014-2016). De totale besparing ten opzichte van de vorige periode (2011-2013) komt voor de Nederlandse afnemers van elektriciteit en gas naar verwachting neer op minimaal 500 miljoen euro. De daling is onder meer een gevolg van de lage rentestand, waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen. Daarnaast zorgt de ACM er voortdurend voor dat netbeheerders worden geprikkeld om de efficiëntie te verbeteren.

Goede balans netbeheerderskosten

“Met dit voorstel hebben we een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid voor de consument en de mogelijkheid voor netbeheerders om noodzakelijke investeringen te doen met het oog op leveringszekerheid”, zegt ACM-bestuurslid Henk Don. De komende weken krijgen onder andere de netbeheerders de kans om op de ontwerpbesluiten te reageren. In het najaar worden de besluiten definitief, waarna de ACM de tarieven zal vaststellen.

Uw huidige netwerkkosten

Wie uw netbeheerder is, hangt af van de regio waarin u woont. Het is niet mogelijk om over te stappen op een andere beheerder. Consumind biedt u echter wel de gelegenheid om te achterhalen wat de gemiddelde netwerkkosten in uw regio zijn. Hier kunt u zien welke netbeheerders in uw regio verantwoordelijk zijn voor de levering van gas en stroom. Vervolgens kunt u in onderstaand overzicht bekijken wat de netwerkkosten zijn per netbeheerder. Het gaat daarbij om de aansluiting waarvan het grootste deel van de consumenten gebruik maakt. 
 

Cogas Infra en Beheer
€ 476,17
Delta Netwerkbedrijf
€ 457,08
Endinet
€ 433,10
Enexis
€ 398,30
Liander
€ 433,54
RENDO Netbeheer
€ 489,68
Stedin
€ 435,72
Westland Infra Netbeheer
€ 427,85

 

Dit overzicht is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

- Jaarlijkse kosten welke gelden per 1 januari 2013

- Kosten van een elektriciteitsaansluiting t/m 3 x 25 ampère

- Kosten van een gasaansluiting van een G4/ G6 aansluiting met een capaciteit van 500 m3 tot 4.000 m3

Bron: de tarieven zijn te vinden op de websites van de netwerkbeheerders

 


Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Netwerkkosten energie 2014 omlaag - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Stappenplan energieaanbieders vergelijken 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: tarieven netbeheerders omlaag van In Tune/Shutterstock.com