Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Stroometiket is onduidelijk en misleidend

Sinds 1 januarStroometiket is onduidelijk en misleidendi 2005 zijn producenten, leveranciers en handelaren van stroom verplicht om de herkomst van hun stroom te vermelden. Dit doen zij met een zogenaamd stroometiket. Het idee achter deze regel is dat consumenten een beter beeld hebben van de herkomst van hun stroom en dat energiebedrijven geprikkeld worden om groener in te kopen. Volgens Edward Sigar, de algemeen directeur van DONG Energy werkt de regel echter averechts.

DONG Energy stelt op zijn website dat het stroometiket misleidend werkt. Groene stroom is niet per definitie duurzaam opgewekt en de opbrengst wordt ook niet geïnvesteerd in duurzame energieopwekking. Er is echter wel een levendige handel in certificaten voor groene stroom. DONG Energy wil dat de certificatenhandel stopt en dat de focus verschuift naar de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Herkomst groene stroom

Groene stroom is opgewekt uit een duurzame bron: zonne-energie bijvoorbeeld, of windenergie, maar ook energie opgewekt uit biomassa valt onder groene energie. En hier gaat het mis. Biomassa is namelijk een verzamelnaam voor groente-, tuin- en fruitafval, olie, hout en zelfs mest. Als je hiervan wat in een kolencentrale verstookt, dan genereer je op papier duurzame energie, want het is tenslotte (ten dele) opgewekt uit biomassa. U krijgt dan groene stroom geleverd van dubieuze afkomst, maar dat ziet u niet op uw stroomcertificaat.

In bovenstaand voorbeeld is misschien nog een klein deel van uw stroom groen, maar op de website van DONG Energy is te lezen dat er behoorlijk gefraudeerd wordt met de certificaten: ’Veel leveranciers kopen gewone stroom in voor hun klanten en tegelijk een hoeveelheid spotgoedkope Scandinavische waterkrachtcertificaten. Helaas zijn die certificaten nietszeggend, maar ze worden hier wel geaccepteerd. Daarmee is de zwarte stroom opeens groen. Deze ‘witgewassen’ zwarte stroom staat keurig als groen vermeld op het stroometiket.

Zwarte, grijze of groene stroom

In Nederland worden bovendien nog steeds nieuwe kolencentrales gebouwd, die ‘zwarte’ energie genereren. Consumenten moeten weten of ze deze zwarte stroom geleverd krijgen, of dat ze betalen voor grijze of groene stroom. Het huidige stroometiket maakt dit niet duidelijk en dat is jammer. Daarom pleit DONG Energy voor afschaffing hiervan, zodat ze ons daadwerkelijk bezig kunnen houden met het opwekken en ontwikkelen van echte groene energie.

Wilt u meer weten over stroomcertificaten, zwarte, grijze en groene stroom en de (dubieuze) herkomst daarvan? Kijk dan eens hier

Bronnen: DONG Energy -28 maart en Wessel Simons- Energiebusiness- 10 april 2013

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieleveranciers vergelijken in 3 simpele stappen - Meer consumenten stappen over van energieleverancier 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Duurzame energie van Goodmorning3am/ Shutterstock.com