Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds meer zonnepanelen in Nederland


Uit cijfers van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE) blijkt dat het aantal zonnepanelen in Nederland vorig jaar is uitgebreid met ongeveer 4,6 miljoen panelen. Het totaal opgewekte vermogen is daardoor gestegen van 2,9 gigawatt naar 4,2 gigawatt (een groei van 69 procent).


De dalende kosten van zonnepanelen en de verhoogde subsidie, die wordt toegekend aan zonne-energieprojecten, maken het steeds aantrekkelijker om dergelijke panelen aan te schaffen. Dit zijn volgens DNE-directeur, de heer Rolf Heynen, de oorzaken van de groei van het aantal zonnepanelen. Heynen verwacht dat die groei in ons land de komende jaren verder zal toenemen. Dit jaar verwacht hij een groei van het totaal opgewekte vermogen van meer dan 2 gigawatt. Ondanks de enorme groei, leverden zonnepanelen slechts 0,4 procent van ons totale energieverbruik. In Italië (7,7 procent), Duitsland (7,5 procent) en Japan (5,9 procent) vormt zonne-energie al een belangrijker aandeel in de energievoorziening.

Nieuwe regeling

Eerder werd al bekend dat salderen (eigen opgewekte energie wegstrepen tegen verbruikte energie) minder gunstig wordt gemaakt. De salderingsregeling wordt per 2021 versoberd (invoering van de nieuwe regeling laat op zich wachten, omdat die nog niet optimaal is). Huiseigenaren kunnen op dit moment nog zelf opgewekte stroom aftrekken van de stroom die wordt afgenomen bij de energieleverancier. Tegen een gunstig tarief. Vanaf 2021 wijzigen die tarieven in negatieve zin.