Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Recordaantal overstappers energie


Meer dan een op de vijf huishoudens sloot hun energiecontract tussen april 2019 en april 2020 over naar een andere energieleverancier. In totaal ging het om meer dan 1,7 miljoen huishoudens. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stapten niet eerder zoveel consumenten binnen een jaar over.

Voor verreweg het grootste deel van de overstappers is de drijfveer om van energieleverancier te wisselen de gunstigere prijs. Prijsverschillen tussen energiecontracten kunnen oplopen tot ruim 600 euro per jaar. Dat komt voornamelijk doordat contracten met een variabel tarief niet zo scherp mee zijn gedaald met de uitzonderlijk lage productiekosten van energie de laatste maanden. 

Stroom kostte de afgelopen tien jaar gemiddeld 50 euro per megawattuur. Dat is nu de helft minder. Een kilowattuur stroom kost voor energiemaatschappijen nog maar 2,5 cent. Met name gas en dus ook stroom uit gascentrales is heel goedkoop. In de eerste maanden van dit jaar zijn de stroomprijzen 11,3 procent gedaald en de gasprijzen maar liefst 13,5 procent. Dat kan behoorlijk wat energiekosten op jaarbasis schelen. Daar merk je als consument met een lopend contract niet direct iets van, maar wel zodra je overstapt.

De beste energietarieven

De extreem zachte winter heeft gezorgd voor veel minder vraag naar energie en als de vraag daalt, daalt ook de waarde. Maar de daling van de tarieven houdt ook verband met de handelsoorlog tussen de olieproducerende landen. Een derde factor, die de tarieven nog eens flink drukte, was de coronacrisis. Ook die heeft namelijk een fors dalende vraag veroorzaakt. De interesse voor contracten met een variabel tarief neemt daardoor sinds maart al af. Consumenten leggen de prijs die ze voor stroom en gas betalen liever langer vast, namelijk voor drie, vier of vijf jaar.

Wisselen van energieleverancier

Meer dan de helft van de consumenten (53 procent) is in de afgelopen drie jaar al eens van energieleverancier of contract gewisseld. Consumenten laten groene stroom ook bij hun keuze voor energieleverancier meewegen. Het percentage consumenten dat daar rekening mee hield, nam toe van 17 naar 21 procent. Steeds meer consumenten (57 procent) regelen hun overstap via de website van een energieleverancier of via een online prijsvergelijker.

Nu overstappen

Als je van plan bent om over te stappen van energieleverancier, dan is het wel belangrijk om te kijken naar je huidige contract. Ben je al jaren niet overgestapt of zelfs nog nooit, dan kun je direct overstappen door eerst te vergelijken welke aanbieder het voordeligst is voor jouw persoonlijke situatie. Voor huishoudens die nog een lopend energiecontract hebben dat binnen drie maanden afloopt, is het ook mogelijk om alvast actie te ondernemen. Heb je nog een lopend contract? Ook dan loont het om te vergelijken. Kies je voor een meerjarig contract bij je overstap, dan wordt een eventuele boete aan je terugbetaald.