Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Record aan overstappers van energiecontract


Steeds meer Nederlanders kiezen voor een andere energieleverancier. In 2019 zijn 20 procent meer Nederlandse huishoudens overgestapt dan het jaar ervoor. Nog niet eerder zijn er zoveel overstappen in een jaar genoteerd. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Gaslicht.com.

Vooral tegen het eind van 2019 stapten mensen over. Dat is een trend van jaren. Het lijkt erop dat Nederlanders graag aan het eind van het jaar besluiten over te stappen, tegelijk met de zorgkeuze. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer overstappers in actie komen die nog nooit eerder zijn overgestapt. Steeds meer Nederlanders komen er achter dat je met jaarlijks overstappen flink kunt besparen. Het gemiddelde bespaarde bedrag op energie bedroeg vorig jaar 325 euro. Om dit bedrag te kunnen berekenen, wordt het gekozen contract vergeleken met de gemiddelde kosten van een variabel contract voor onbepaalde tijd.

Huishoudens besparen het meeste door elk jaar over te stappen op een eenjarig contract met vaste tarieven. 99 procent van de overstappers kiest voor vaste tarieven, waarvan 96,8 procent ook voor een eenjarig contract kiest. Het overige percentage heeft betrekking op overstappers die kiezen voor 3 jaar vast (3 procent) of voor 2, 4 of 5 jaar (0,2 procent).

Groen

Wanneer Nederlanders de energie-overstap maken, kiezen ze tegenwoordig vaker voor groene stroom. Vorig jaar ging het in meer dan 83 procent van de overstapzaken om een contract voor groene energie (waarvan een krappe 24 procent stroom uit Nederland is, dit aandeel stagneert). Het aandeel grijze energie is in de afgelopen twee jaar afgenomen, van 28,5 procent (2017) naar 16,8 procent (2019). Er steeds meer vraag is naar onder meer duurzame energiepakketten, zonnepanelen en warmtepompen.

Vergelijken van energie

Energie vergelijken, de één vindt het leuk om dit uit te puzzelen en de ander ziet enorm op tegen deze klus. Het grootste deel van de Nederlanders behoort tot de laatste groep. Daarom heeft Consumind een energievergelijker voor je gemaakt. Je kunt hierdoor snel zien wat je zou moeten betalen bij de diverse energieleveranciers. En wil je overstappen? Dan helpen we je daarbij. Zo kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten. Prettig geregeld!