Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prijs van energie verdubbeld

Laatst kwam uit een onderzoek van het CBS naar voren dat de energieprijzen in de laatste 20 jaar veel hoger zijn geworden. Zo is er in de periode 1996-2016 een stijging te zien van wel 130%! Ook behoren de gasprijzen van Nederland tot de hoogste van Europa. Niet zo fijn dus voor je portemonnee. Maar wat kun je er tegen doen?

Hoezo een stijging van energieprijzen?

De stijging heeft onder andere te maken met de flinke stijging van energiebelasting. Je ziet het al, belasting. Dat is het deel van de energieprijs dat door de overheid wordt bepaald. Zowel jij als de energieleverancier hebben hier dus geen invloed op, helaas. Zo betaal je in 2016 wel € 0,1286 per kWh energiebelasting voor stroom en € 0,3182  per m3 energiebelasting voor gas. Terwijl de kale prijzen voor gas op dit moment lager liggen dan de energiebelasting! Je betaalt dus meer voor gas aan de overheid dan aan je energieleverancier.

Hier kun je weinig aan doen. Of toch wel? Hoe minder energie je gebruikt, hoe minder je hiervoor betaalt. Want je betaalt energiebelasting per verbruikte eenheid. Gebruik je veel stroom? Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat het stroomverbruik per huishoudelijk apparaat is. Zo kun je kijken of je 15-jarige koelvriescombi beter kunt vervangen voor een zuinigere koelkast. En hoeveel kost de waterpomp in de vijver aan verbruik eigenlijk? Bekijk ook onze andere bespaartips voor energie. Zo zorg jij er zelf voor dat je zo min mogelijk aan de overheid hoeft te betalen.  

Energieleveranciers vergelijken

Je kunt er ook voor zorgen dat je minder voor energie betaalt, door de energieprijzen te vergelijken en over te stappen naar een voordeligere energieleverancier. Want jouw energieleverancier was misschien een paar jaar geleden de voordeligste, maar dat hoeft niet te betekenen dat je nog steeds de meest scherpe energieprijzen hebt. Pak gauw je energieverbruik van het afgelopen jaar erbij en start nu het energie vergelijk. Je krijgt gelijk de actuele vergelijking van de energieprijzen te zien, kunt gelijk over stappen of ons om hulp of advies vragen. Onze financiële assistenten helpen je graag. En laten we hopen dat de komende 20 jaar de energieprijzen met 130% dalen, dat zou wel zo fijn zijn. 

Meer interessante pagina's: Alles over de energiekosten - Acties welkomstcadeaus energiemaatschappijen wassen neus

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: prijs van energie verdubbeld van Birgit Reitz-Hofmann/ Shutterstock.com