Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ook bedrijven bewust met energieverbruik bezig

Dat consumenten zich steeds meer bewust zijn van hun energieverbruik, kun je zien aan de groei van bijvoorbeeld de verkoop van zonnepanelen. Of aan het gebruik van groene stroom. Ook bedrijven zijn steeds vaker bewust bezig met hun energieverbruik.

Zo draaien alle Apple-winkels, -kantoren, -datacenters (al sinds 2014 volledig groen!) en gedeelde panden in 43 landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China en India, volledig op groene stroom. Tevens meldde het bedrijf dat nog eens 9 productiepartners hebben toegezegd dat ze voor hun volledige productie voor Apple overgaan op 100 procent groene stroom. Dit brengt het aantal productiepartners die dat doen op 23. In totaal heeft Apple meer dan 200 toeleveranciers.

Duurzaam ondernemen

Een ander bedrijf dat duurzaam en verantwoord onderneemt, is Grolsch. Deze bierbrouwer heeft in 2017 het laagste energie- en waterverbruik in de onderneming ooit gerealiseerd. Grolsch kwam tot een energievermindering van 5,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, en een vermindering van watergebruik van 9,6 procent. Deze cijfers staan vermeld in het Jaarverslag Duurzaam en Verantwoord Ondernemen 2017.

Daar blijft het niet bij

Het blijft voor Apple niet bij 'alleen volledig op groene stroom draaien'. Apple gaat nieuwe manieren bekijken, waarmee materialen in de apparaten gerecycled kunnen worden. Daarnaast kijkt het bedrijf met leveranciers naar nieuwe manieren om groene stroom te gebruiken. Dit techbedrijf heeft inmiddels 25 projecten waarbij groene stroom wordt opgewekt, die in totaal 626 megawatt stroom opleveren.

Ook Grolsch noemt nog enkele resultaten die zijn bereikt met betrekking tot duurzaam en verantwoord ondernemerschap. De filters van de waterbehandelingsinstallatie bij Grolsch worden gespoeld met water, dat vervolgens naar de afvalwaterzuivering gaat. Dit water wordt opgevangen en na zuiveren opnieuw gebruikt in de waterbehandelingsinstallatie. Om aardgas te besparen, gebruikt Grolsch de restwarmte uit de boilers om de koude verse waterstroom – die de boilers in gaat - voor te verwarmen. Grolsch heeft als doel in 2025 een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn: een brouwerij die alle ingezette energie op duurzame wijze opwekt.

Hoe bewust ben jij?

Ben jij net zoals duizenden Nederlanders ook zo bewust bezig met het verlagen van je energieverbruik en -kosten? Of heb je je hier nod niet mee bezig gehouden? Consumind helpt je graag met het besparen op je energiekosten. Dit scheelt soms al 300 euro per jaar! Samen met een vermindering van je energieverbruik scheelt dit een hoop.