Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ontwikkelingen op de energiemarkt


Reststroom van zonnepanelen kan wellicht binnenkort verkocht worden als groene stroom, in plaats van grijze stroom. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt uitgebreid en het energieverbruik is gedaald: Volop ontwikkelingen op de energiemarkt.


Nieuwe technologieën, zoals blockchain en kunstmatige intelligentie (AI), kunnen ertoe leiden dat reststroom van zonnepanelen niet meer als grijze stroom, maar als groene stroom kan worden verkocht. Momenteel blijft er 1,5 procent van de totale elektriciteitsproductie in ons land over. Hoewel die stroom duurzaam is geproduceerd, wordt het verkocht als grijze stroom. Dat komt doordat het tot nu toe erg lastig was om aan het elektriciteitsnet teruggeleverde stroom van kleine producenten (zoals particulieren) als groene energie te certificeren (te meten). Met nieuwe technieken moet daarin verandering komen.

ISDE

Ben jij druk met verduurzamen? Dan heb je wellicht al gebruik gemaakt van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit is een financiële regeling waar je gebruik van kunt maken bij aankoop van enkele energiebesparende apparaten, zoals een pelletkachel of een warmtepomp. De vraag naar de ISDE-subsidie is de afgelopen tijd flink gegroeid; bijna eenderde van de subsidie is al vergeven. Ben je van plan binnenkort een warmtepomp aan te schaffen? Wacht daarmee dan niet te lang.
Vanwege het klimaatakkoord wil de overheid de subsidieregelingen waarschijnlijk verder gaan uitbreiden, zodat gestelde doelen sneller behaald kunnen worden.

Energieverbruik

In 2018 was het energieverbruik in Nederland met 50 petajoule (dit komt neer op 1,5 procent) gedaald naar 3100 petajoule. Er werd volgens cijfers van het CBS vooral minder steenkool verbruikt, 40 petajoule minder dan in 2017 (momenteel is het aandeel 11 procent). Er werd vorig jaar voor het eerst meer aardgas ingevoerd dan uitgevoerd (aardgasverbruik komt al een tijdje uit op  ruim 40 procent van het energieverbruik). Samen met aardolie (40 procent) waren deze fossiele bronnen vorig jaar goed voor 90 procent van het energieverbruik. Dat is twee procent minder dan in 2017.

De steenkoolproductie is gedaald, vanwege de sluiting van steenkoolcentrales. Het gat in energieproductie, wat daardoor wordt veroorzaakt, wordt gedicht door meer import van stroom.