Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe wet zorgt voor vrijheid in energiekeuze warmtenet

Wanneer je nu voor je energie aangesloten bent op een warmtenet, heb je niets te kiezen aan energie. Iedereen op een warmtenet krijgt dezelfde energie binnen, dus eventueel ook de warmte die vervuilende fabrieken leveren. Daar komt verandering in: In 2019 gaat een nieuwe warmtewet in. Met die wet kun je ook dan kiezen voor groene stroom.

Als je nog 'gewoon' stroom uit het stopcontact ontvangt, kun je al lang kiezen voor groene stroom. Straks is dat dus ook mogelijk, als je aangesloten bent op een warmtenet. Naast de keuzevrijheid voor groene stroom via het warmtenet, voor klanten, maakt de nieuwe warmtewet het voor leveranciers mogelijk extra geld te vragen voor duurzame warmte, net als bij groene stroom. Zo wordt duurzame warmte leveren ook commercieel aantrekkelijk. Energiebedrijven willen meer warmtenetten aanleggen, om zo de doelstelling 'alle huizen van het Groningse gas af te halen', te bereiken.

2050

Warmtenetten behoren tot de belangrijkste vervangers van Gronings aardgas. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam zijn. De overgang naar duurzame warmte, en af van aardgas, is een belangrijk onderdeel in het behalen van deze doelstelling. Warmtenetten spelen een sleutelrol in die overgang.

Digitale winkel

Energieleverancier Nuon wil via een digitale winkel rond 2020 Amsterdamse huishoudens de mogelijkheid bieden schone energiebronnen te kunnen kiezen. Ook andere energieleveranciers ontwikkelen nieuwe contracten met betrekking tot het leveren van groene stroom. Contracten die het mogelijk maken dat een klant kiest voor een warmtebron naar keuze.

Groencertificaten

Wanneer weet je nu zeker of je 'groene warmte' krijgt? Bij elektriciteit werken leveranciers met certificaten. Om zeker te zijn van groene levering, gaat de warmtesector werken met certificaten. Dichtbij een schone bron wonen, hoeft niet, zolang de schone energie ergens het warmtenet in gaat, kunnen klanten groencertificaten erbij kopen. Nuonmanager Alexander van Ofwegen: 'We maken een open warmtenetwerk; alle schone warmte mag ons netwerk in komen.'

Goede ontwikkeling

Warmte uit de buurt, het stoppen van energielevering uit vuile fabrieken, woningen helemaal elektrisch maken, groen gas in plaats van aardgas produceren. Diverse goede ontwikkelingen die bijdragen aan de doelstelling om aardgasvrij te gaan wonen. Helaas zijn er nog weinig bedrijven die groen gas produceren, maar de ontwikkelingen zijn in volle gang.