Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe subsidie regeling voor opwekken duurzame energie


Vanaf 2020 zullen huiseigenaren die zelf duurzame energie opwekken te maken krijgen met een nieuwe subsidie regeling. Dit maakt minister Wiebes van Economische Zaken bekend in de tweede kamer. In zijn toelichting werden verschillende zaken met betrekking tot de salderingsregeling voor zonnepanelen belicht maar ook het stimuleren van andere hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie.

Verdwijnen van salderingsregeling

De minister heeft bekend gemaakt dat hij de salderingsregeling wil laten verdwijnen, omdat deze te duur is. Door de toename van zonnepanelen in Nederland zal deze regeling ook steeds duurder gaan worden. De salderingsregeling wordt in 2020 vervangen door de terugleversubsidie. De salderingsregeling houdt in dat huishoudens de opgewekte energie binnen een jaar mogen verrekenen met de gebruikte energie. Mocht er meer opgewekt worden dan verbruikt, dan krijgen huishoudens per kWh het kale leveringstarief, een zeer klein bedrag. 

Wanneer je terug levert aan het elektriciteitsnetwerk, wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk rendement voor ontvangen. Het juiste kale leveringstarief kun je gemakkelijk vinden met energie vergelijken. Hiermee vergelijk je alle energieleveranciers en kom je er binnen een paar minuten achter wie het hoogste tarief betaalt voor terug levering van stroom.

Veranderingen terugleversubsidie

De terugleversubsidie is een versobering van de huidige salderingsregeling. De terugleversubsidie zorgt ervoor dat huishoudens voor de stroom die zij niet direct kunnen gebruiken en dus terug leveren aan het elektriciteitsnet naast een vergoeding van de energieleverancier ook een bedrag van de overheid krijgen, de subsidie. Het uitgangspunt van de nieuwe regeleing is dat een investering in zonnepanelen een gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar heeft.  De hoogte van de subsidie per kWh is gekoppeld aan de kosten van zonnepanelen. Omdat deze in de komende jaren zullen dalen, daalt daarmee ook het subsidiebedrag.

Wat gaat er nog meer veranderen?

Uit de brief die minister Wiebes van Economische Zaken in de Tweede Kamer heeft gepresenteerd komen de volgende belangrijke punten naar boven:

  • Voor het terugleveren van zelf opgewekte energie ontvangt de eigenaar van de zonnepanelen een vergoeding, de subsidie. De hoogte van deze vergoeding is nog niet bekend.
  • Er zal een subsidieplafond ingesteld worden. De hoogte hiervan zal vastgesteld worden in overleg met de markt.
  • Voor de huishoudens die al gebruik maken van zonnepanelen voor 2020 zal een overgangsregeling ingesteld worden.
  • Over zelf opgewekte stroom die door huishoudens zelf wordt verbruikt, hoeft geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie te worden betaald. Hiervoor is wel een slimme meter nodig.
  • Er zal één centraal loket komen voor aanvragen van de subsidie.

In de zomer van 2018 wil Minister Wiebes met een uitgewerkt voorstel komen over de nieuwe terugleveringssubsidie.  Het blijft voor huishoudens in Nederland met zonnepalen wel aantrekkelijk om zelf opgewekte stroom te blijven verbruiken. Zij hoeven hierover namelijk geen belasting en ODE te betalen. Lever je stroom terug aan het elektriciteitsnetwerk? Dan kun je tot 2020 nog gebruik maken van de salderingsregeling en ontvang je het kale leveringstarief per teruggeleverde kWh. Met energie vergelijken vind je gemakkelijk het hoogste terugleveringstarief voor jouw opgewekte stroom.