Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuwe salderingsregeling vanaf 2023


Vanaf 2023 gaat er een nieuwe salderingsregeling in. Dit betekent dat zonnepaneeleigenaren minder geld zullen ontvangen voor hun terug-levering van zonnestroom.

Bij de huidige salderingsregeling mogen mensen die stroom leveren aan het elektriciteitsnet, dit wegstrepen tegen de stroom die ze van het elektriciteitsnet afnemen. In dit geval zijn de kosten en verdiensten van de stroom gelijk: je ontvangt voor geleverde stroom hetzelfde tarief als wat je betaalt voor stroom die je gebruikt (momenteel ongeveer 22 cent per kWh).

Salderingsregeling na 2023

Deze voordelige salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd. Tussen 2023 en 2031 daalt het salderingspercentage jaarlijks met negen procent. In 2031 daalt het resterende percentage tot nul. Je kunt vanaf dan dus niet meer salderen. In plaats daarvan krijg je voor elke kWh stroom die je aan het elektriciteitsnet levert een vergoeding van je energieleverancier. Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen. Het maakt dus niet uit of je al zonnepanelen hebt of dat je ze nog gaat aanschaffen. Verder heeft de regeling geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarvoor hoef je als kleinverbruiker nog steeds geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) te betalen.

Zonnepanelen aantrekkelijker

De salderingsregeling is opgezet om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. En met succes: zonnestroom wordt steeds populairder in Nederland. Vorig jaar kwam er 2,4 gigawatt aan zonnecapaciteit bij (dat zijn ongeveer acht miljoen zonnepanelen). Het probleem is nu dat de salderingsregeling de overheid teveel geld kost. Iedereen met zonnepanelen maakt gebruik van de regeling, waardoor de overheid minder energiebelasting ontvangt.

Vergoeding leveringstarief

Minister Eric Wiebes (Economische zaken en klimaat) wil in de wet vastleggen dat zonnepaneeleigenaren een vergoeding van 80 procent van hun leveringstarief krijgen (exclusief belastingen). Dit is volgens hem een redelijke vergoeding. Op de lange termijn moet de nieuwe regeling er ook voor zorgen dat er meer marktwerking ontstaat. Met de huidige regeling ligt de terugverdientijd van zonnepanelen op zeven jaar. Na deze periode hebben kopers hun panelen weer terugverdiend. Door de nieuwe maatregelen zal de terugverdientijd uiteindelijk oplopen tot ongeveer negen jaar.