Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nieuw rapport over energie in Nederland

Nieuw rapport over energie in NederlandVanaf 2014 zal ieder jaar de Nationale Energieverkenning (NEV) worden opgesteld, op verzoek van het Ministerie van Economische zaken. Verschillende partijen werken mee aan dit rapport, waaronder het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Energiekosten dalen minder hard dan berekend

Het rapport is afgelopen jaar voor het eerst opgesteld en dat is niet in één keer goed gegaan. Minister Kamp van Economische Zaken heeft aangegeven dat er fouten zijn gemaakt in de berekeningen van de verwachte energiekosten in 2020. Het optimistische idee dat de energiekosten voor een gemiddeld huishouden over vijf jaar zijn gedaald met 66 euro, blijkt niet te kloppen. Het juiste bedrag moet 46 euro zijn. Althans, als we onze energiedoelstelling van veertien procent duurzame energie in 2020 niet halen.

Investeren in duurzame energie verhoogt rekening

Hoe meer we de komende jaren investeren in duurzame energie, hoe meer subsidie er uitgegeven wordt voor de realisatie van zonnepanelen, windmolens en andere duurzame energieprojecten. Deze subsidies worden echter wel doorberekend aan de gebruikers, waardoor de energierekening weer stijgt.

Het is dus nog even afwachten wat er in de komende jaren met onze energierekening gebeurt: misschien daalt hij met ongeveer 46 euro, maar misschien ook niet. Dat hangt af van alle andere investeringen en subsidies die uitgegeven worden in dit kader.

Bronnen: Ecn.nl en Volkskrant.nl-11 januari 2015

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Welke kosten worden bij het vergelijk meegenomen? - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Meer consumenten stappen over van energieleverancier 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage


 

 

Afbeelding: Nieuw energierapport over energie in Nederland van PhotographyByMK/ Shutterstock.com