Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Niet overstappen kost geld

Steeds meer mensen stappen over naar een andere energieleverancier, om zo te profiteren van gunstigere tarieven en mooie aanbiedingen. In 2004 werd de energiemarkt vrij gegeven en vanaf dat moment konden consumenten gaan ‘shoppen’ en overstappen als ze elders een betere deal tegenkwamen. De eerste jaren gebeurde dat nog niet zo veel: in 2006 stapten ‘slechts’ 750.000 huishoudens over, maar in 2015 was dat aantal al gestegen naar 2,3 miljoen. Dat is iets meer dan 15 procent van de Nederlandse huishoudens.

De verwachting is dat het aantal overstappers uiteindelijk verder stijgt, naar 25 tot 30 procent van de consumenten. Het overgrote deel is (en blijft) echter een beetje bang om over te stappen. Deze groep consumenten wordt door de energieleveranciers ‘de slapers’ genoemd. Zij vormen de financiële zekerheid van de energieleveranciers, want vooralsnog is het een grote groep, die veilig blijft zitten waar hij zit.

Toch zet de verschuiving door: met name jonge mensen stappen steeds makkelijk over. Zij zijn niet per definitie loyaal aan hun huidige leverancier, maar vergelijken tarieven en voorwaarden, en stappen dan net zo makkelijk over naar de aanbieder met de meest gunstige prijzen en de aantrekkelijkste aanbiedingen.

Gadgets en aanbiedingen

Dit kost de grote leveranciers, zoals Nuon, Essent en Eneco veel klanten, maar daar hebben ze een slimme strategie voor bedacht. Onder een andere naam brengen deze giganten kleine maatschappijen op de markt, die de overstappers voorzien van gunstige tarieven, gewilde gadgets en aantrekkelijke aanbiedingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de prijsvechter Energiedirect.nl. Toch is het voor consumenten belangrijk om goed te vergelijken voordat ze overstappen: alleen voor een mooie iPad of een slimme thermostaat overstappen is niet per se de meeste verstandige keus. Het welkomstcadeau is leuk, maar vervolgens zit u vaak jaren vast aan een duur contract en dan is het maar de vraag of de leverancier op de lange termijn nog wel zo voordelig is.

Weet u niet zeker wat voor u de beste keuze is? Wij helpen u graag, door uit te zoeken wat voor u de meeste geschikte leverancier is en door vervolgens te zorgen dat het hele overstapproces vlekkeloos verloopt. Klik op daarom nu op de link voor overstaphulp!

Bron: Carel Grol - FD.nl - 1 februari 2016

Meer interessante pagina's: Een goedkope energieaanbieding van Consumind - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Acties energiemaatschappijen wassen neus

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

Afbeelding: Niet overstappen kost geld van Marcus_Hofmann/Shutterstock.com