Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlanders steeds meer bezorgd over aardgasloos wonen


Nederlanders denken, in vergelijking met vorig jaar, ongeveer hetzelfde over het stoppen met het aardgasgebruik. Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau onder 2040 respondenten blijkt dat het aantal voorstanders stabiel is gebleven, van 58 naar 57 procent. Wel blijken steeds meer Nederlanders bezorgd te zijn over de kosten van wonen zonder aardgas.

Vorig jaar juni was ruim de helft van de Nederlanders op de hoogte van de plannen van de overheid om het aardgasverbruik naar nul te brengen. Inmiddels weet ruim driekwart van de Nederlanders van die plannen. Voorstanders van stoppen met aardgas zijn het ermee eens, vanwege onder meer het klimaatprobleem, aardbevingen in Groningen en het opraken van het gas. 29 procent is tegen het stoppen met het gebruik van aardgas.

Zorgen over kosten

In vergelijking met vorig jaar ziet 12 procent meer mensen op tegen de kosten, die stoppen met aardgas met zich meebrengen (47 procent dit jaar tegenover 35 procent in 2017). Die bezorgdheid is terecht. Mensen zijn beter geïnformeerd en weten dat de kosten erg kunnen oplopen; dat kan al gauw gaan om tienduizenden euro’s. Daarom zijn goede financieringsregelingen extra belangrijk.

Alternatief voor aardgas

Van de ondervraagden zal 28 procent waarschijnlijk kiezen voor een elektrisch alternatief voor aardgas, zoals een warmtepomp. 17 procent denkt te kiezen voor een warmtenet en 8 procent voor biogas. Benieuwd naar wat voor jou persoonlijk de meest gunstige oplossing is? Dan is een wijkonderzoek belangrijk, elke buurt is anders en vraagt om een andere aanpak.