Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlanders stappen massaal over door stijgende energiekosten


Vanwege de fors stijgende energiekosten stappen Nederlanders massaal over naar een goedkopere energieleverancier. Sinds Prinsjesdag 2018, toen de stijgen bekend gemaakt werden, zijn er een record aantal mensen overgestapt van energieleverancier. Toezichthouder ACM bevestigt dit en zegt dat 1,4 miljoen Nederlanders vorig jaar zijn geswitcht. Dat betekend een stijging van 7,7% in vergelijking met een jaar eerder.

Slapers worden wakker

Al eerder was bekend dat de energieprijzen dit jaar flink zouden gaan stijgen. Dat komt door stijgende prijzen van grondstoffen en hogere energiebelastingen. De tarieven van energiecontracten liggen voor 2019 meer dan 30 procent hoger dan het jaar daarvoor. Door de enorme prijsverho¬gin¬gen zijn veel ‘slapers’ wakker geworden. Zij zaten al jaren bij hun energiemaatschappij, omdat ze tevreden waren of gewoon niet zo prijsbewust en stappen nu toch over.

Honderden euro’s besparen

Door over te stappen kunnen Nederlanders honderden euro’s besparen. Volgens de ACM gaat het om voorlopige cijfers. De definitieve overstapcijfers volgen dit voorjaar in mei. In de cijfers is te zien dat consumenten na Prinsjesdag pas echt in actie kwamen, toen het kabinet bekend maakte dat de belasting op gas en licht flink ging stijgen. Ook omdat de betaalbaarheid van energie continu in het nieuws bleef, onder andere door het in december gesloten klimaatakkoord, bleef er een prikkel voor consumenten om toch over te stappen van energieleverancier. 

Betalen voor een groener klimaat

Verwacht wordt dat het aantal overstappers hoog blijft omdat er nog veel consumenten zijn die hun besluit om over te stappen hebben uitgesteld. Zij hebben nu het eerste termijnbedrag betaald en zien dus dat er meer geld is afgeschreven door de energieleverancier. Dit zet ze nogmaals aan het denken om in actie te komen. Wat verder meespeelt is dat het kabinet komend half jaar beslist welke voorstellen uit het klimaatakkoord worden overgenomen. Dan wordt duidelijk hoeveel Nederlanders komende jaren meer moeten betalen voor een groener klimaat.