Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Nederlander profiteert van goedkope Duitse stroom

TenneT, de bNederlander profiteert van goedkope Duitse stroomeheerder van het hoogspanningsnet[1], heeft onlangs een marktonderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat Nederlanders minder betalen voor stroom dan Duitsers. Dit komt omdat Nederlandse stroomgebruikers soms de zwaar gesubsidieerde Duitse stroom krijgen, zonder dat zij hoeven mee te betalen aan deze subsidies.

Vorig jaar betaalden Duitse consumenten ongeveer dertig procent meer dan Nederlandse consumenten. De Duitse regering stimuleert de bouw van windmolens en het gebruik van zonnepanelen. De marktprijs van stroom ligt hierdoor laag, maar de Duitse bevolking moet wel meebetalen aan de subsidies die de regering beschikbaar stelt. Nederlanders die Duitse stroom krijgen, betalen wel de lage marktprijs, maar hoeven niet mee te betalen aan de subsidies.

De Duitse stroom komt in Nederland terecht als de Duitsers overcapaciteit hebben. Het overschot aan groene stroom wat zij dan produceren, leveren ze tegen een gereduceerd tarief, en soms zelfs gratis, aan Nederland. TenneT wil de verbindingscapaciteit tussen Nederland en Duitsland graag vergroten, zodat er meer goedkope Duitse stroom kan worden geïmporteerd.

Voor de Nederlandse energiebedrijven is dit minder goed nieuws: zij lopen hierdoor inkomsten mis en hebben er dus meer baat bij dat er internationale afspraken worden gemaakt om het energiebeleid beter op elkaar af te stemmen.

Bron: De Telegraaf - 22 mei 2014
 


[1] Netwerk van aan elkaar gekoppelde hoogspanningslijnen, transformators en componenten waarmee grote hoeveelheden elektriciteit met hoge efficiëntie getransporteerd kunnen worden over grote afstanden, op een spanning van 100 kV of hoger (Nederland) of 34 kV en hoger (België).

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Energieleveranciers vergelijken in 3 simpele stappen - Meer consumenten stappen over van energieleverancier 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

 

Afbeelding: Nederlander profiteert van goedkope Duitse stroom van Pedrosala/ Shutterstock.com