Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Moet het energietermijnbedrag afgeschaft worden?

De EurMoet het energietermijnbedrag afgeschaft worden?  opese commissie wil in Nederland het  energietermijnbedrag afschaffen. Dit hebben zij al in 2011 kenbaar gemaakt, maar in de tussentijd is hierover weinig (publiek) debat geweest. Daarom valt het nog te bezien of de regeling al in 2015 ingaat of dat het verschoven wordt naar een andere datum.

Iedere maand dezelfde energiekosten

Als het energietermijnbedragt wordt afgeschaft, dan betaalt u voortaan maandelijks voor uw daadwerkelijke verbruik. Nu is het zo dat de energieleverancier kijkt naar uw verbruik in het afgelopen jaar. Dat bedrag wordt vervolgens over twaalf maanden verdeeld en daardoor zijn uw kosten iedere maand gelijk. Aan het einde van het jaar krijgt u geld terug als u minder heeft verbruikt dan berekend en als u meer heeft verbruikt, moet u bijbetalen.

Een maandelijks fluctuerende energierekening

Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt afschaffing van het energietermijnbedrag een goed idee. Ruim veertig procent is hier niet voor en twee procent heeft geen mening. Het is ook een lastige kwestie, want aan het plan zitten een aantal voor- en nadelen. De Europese commissie hoopt bijvoorbeeld dat afschaffing van het termijnbedrag ertoe leidt dat Nederlanders zuiniger omgaan met energie. Nederlanders die de regeling willen afschaffen, vinden het fijn dat ze iedere maand alleen betalen voor hun werkelijke verbruik. Tegenstanders daarentegen zijn bang dat ze geconfronteerd zullen worden met rekeningen die ze niet kunnen betalen: zonder vaste maandbetalingen kan de rekening in de zomer dalen naar een paar tientjes, maar in een strenge winter stijgen naar een paar honderd euro per maand.    

Bron: Nieuwsbank - 17 juni 2014

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Kosten die meegenomen worden bij vergelijken op een rij - Wanneer wijzigen de energietarieven? - Een goedkope energieaanbieding van Consumind

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Moet het energietermijnbedrag afgeschaft worden? van Filmfoto/ Shutterstock.com