Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mislukt gasoverleg

Rusland en Mislukt gasoverlegde Oekraïne hebben wederom een poging gedaan om, onder leiding van eurocommissaris Günther Oettinger, afspraken te maken over de gaslevering van Rusland aan de Oekraïne. Uiteindelijk zijn de landen alleen overeengekomen dat Oekraïne voortaan vooruit moet betalen voor de levering van gas. Over de prijs van het gas en over de afbetaling van de Oekraïense schuld zijn ze het niet eens geworden.

Via de Oekraïne wordt gas naar verschillende Europese landen vervoerd. Rusland waarschuwt nu voor mogelijke tekorten, omdat Oekraïne misschien het gas dat voor andere landen is bestemd, zelf gaat gebruiken.

De meeste kans op problemen hebben Bulgarije, Slowakije en Hongarije. Zij zijn voor 80 procent afhankelijk van Russisch gas, dat vervoerd wordt door de Oekraïne. Nederland daarentegen is slechts voor 5 procent afhankelijk van Russisch gas, dat ook nog niet eens allemaal via de Oekraïne vervoerd wordt. Vermoedelijk zal er in de Nederlandse huishoudens dus niet zoveel te merken zijn van de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne. Wel kan het mislukte gasoverleg ervoor zorgen dat de prijzen voor gas gaan stijgen.

Bronnen: ANP- Nu.nl- 16 juni 2014 en Telegraaf.nl- 16 juni 2014

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe energieleverancier - Energie: hoe kunt u er minder voor betalen? - Energie vergelijken doet u eenvoudig via Consumind
 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Mislukt gasoverleg van INSAGO/ Shutterstock.com