Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer mensen met duurzame elektriciteit

 
Steeds meer mensen krijgen wereldwijd toegang tot stroom en er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van groene energie. Toch lopen de ontwikkelingen achter op de VN-doelstellingen voor duurzaam stroomgebruik in 2030.
 
Enkele weken geleden verscheen een gezamenlijk rapport van onder meer het Internationaal Energieagentschap (IAE), de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De betreffende onderzoekers legden de duurzaamheidsdoelstellingen naast de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van energiegebruik.

Overal stroom is grootste doel

Het grootste doel van de VN is de toegang tot elektriciteit over de hele wereld verbeteren. Tussen 2010 en 2016 daalde het aantal mensen zonder stroom. Vooral Bangladesh, Ethiopië, Kenia en Tanzania maakten heuse ontwikkelingen mee. Het tempo, waarop dit doel wereldwijd wordt bewerkstelligd, is echter te traag. Op deze manier zullen over 12 jaar nog 674 miljoen mensen zonder stroom zitten, is de verwachting.

Groene energie

Op het gebied van groene stroom zijn er positieve resultaten te zien. Stroom uit milieuvriendelijke bronnen, zoals zonnepanelen en windmolens, neemt toe. Dit komt deels door de lagere kosten voor deze productie. Toch is er ook op dit vlak nog genoeg werk te verrichten om te voldoen aan de VN-doelstellingen.