Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Mag een energieleverancier eenzijdig je vaste contract opzeggen?

Energiecontract eenzijdig opzeggen

Als je in de tijd dat energie nog betaalbaar was een energiecontract hebt afgesloten voor meerdere jaren dan heb je waarschijnlijk geen last gehad van de huidige energiecrisis. Je hebt immers vaste tarieven die toen der tijd voordelig waren. Door de enorm hoge energieprijzen is de kans daarom groot dat energiemaatschappijen meer voor jouw energie betalen dan dat jij ze betaalt. Dan vraag je je misschien af: wat is de kans dan dat ze mijn vaste contract op mogen zeggen?

Gelukkig is het antwoord hierop: niet! Energiemaatschappijen mogen in geen enkel geval hogere tarieven rekenen of je dwingen over te stappen. Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”. Ondanks de hoge prijzen moeten beide partijen zich dus gewoon houden aan het afgesloten contract.

Uit meldingen bij de ACM bleken er een aantal, vooral kleinere, energiemaatschappijen zich niet aan de regels te houden. Enkele maatschappijen dreigde de levering stop te zetten als de klant niet akkoord zou gaan met het verhogen van de vaste tarieven. Bij één energiemaatschappij bleef het niet bij dreigen. Deze zou daadwerkelijk de levering voor aankomende winter stop hebben gezet als klanten niet akkoord gingen met een verdubbeling van hun vaste tarieven. Dit gaat natuurlijk alles te boven, waardoor de ACM met een dwangsom van €15.000 per week de energiemaatschappij onder druk heeft gezet.

Bezwaar maken

Ben je zelf ook klant van een kleine energiemaatschappij die je op deze manier onder druk probeert te zetten? Laat je niet van de wijs brengen, met een vast contract sta je in je recht. Mocht je een aanvaring krijgen met je energiemaatschappij over een oneerlijke prijsverhoging of gedwongen overstap, kijk dan eens naar deze voorbeeldbrief van de ACM. Hiermee kun je gemakkelijk bezwaar maken tegen een eenzijdige opzegging.

Wat moet je nu doen met je aflopende energiecontract?

Het is op dit moment echt niet te zeggen wat de markt gaat doen. Er wordt verwacht dat de prijzen tot zeker april hoog blijven. Als je op dit moment een aflopend contract hebt, kun je het best even dealen met de variabele tarieven tot april. Je moet dan even op de blaren zitten, maar dat is beter dan hoge tarieven voor een langere tijd vastzetten.