Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lagere energierekening vanaf 1 juli


De kosten voor gas en stroom gaan voor sommige consumenten vanaf 1 juli flink omlaag. Op het eerste gezicht lijkt dit vooral gunstig te zijn wanneer je een variabel energiecontract hebt, maar juist vaste energiecontracten blijven interessant. Hoe kan het dat de energieprijzen dalen en wat betekent dit voor jou?

Prijsdaling gas en stroom

De prijsdalingen hebben verschillende oorzaken. Allereerst speelt de coronacrisis een grote rol. Door de crisis gingen bedrijven massaal dicht en nam de vraag naar olie, gas en stroom af. Daarnaast zorgde de zachte winter in Nederland voor een lager energieverbruik. Het aanbod werd groter dan de vraag en dat is terug te zien in de prijzen. Bovendien waren de afgelopen maanden vrij warm, zonnig en winderig, waardoor er naar verhouding veel groene energie is opgewekt.

Nieuwe energieprijzen

Met name de gasprijzen daalden sterk: gas is gemiddeld ruim 20% goedkoper geworden. Dit betekent dat de gasprijs per 1 juli gemiddeld ongeveer 9,6% lager zal zijn. De tarieven van Gasunie Transport Services (GTS) zullen vanaf 2021 wel licht stijgen (3,7%), maar als consument merk je hier weinig van.

Essent, Oxxio en Vattenfall lieten al weten dat de variabele energietarieven lager zullen worden. Zo zal de rekening voor klanten met een variabel contract bij Oxxio gemiddeld 149 euro dalen. Bij Vattenfall is dit ongeveer 112 euro en bij Eneco is dit 158 euro op jaarbasis.

Overstappen van energiecontract

Jaarlijks veranderen de meeste energietarieven van variabele contracten op 1 januari en 1 juli. In dit geval pakt de verlaging in juli goed uit, maar het betekent niet dat je met een variabel contract het goedkoopst uit bent. Zo is een éénjarig vast energiecontract gemiddeld 50 euro goedkoper dan de variabele optie.

Ondanks dat een vast energiecontract vaak goedkoper is, hebben veel Nederlanders een variabel energiecontract. Dit komt vooral doordat consumenten niet overstappen op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt. Het gevolg is dat je automatisch overgaat op een variabel tarief, wat doorgaans veel hoger is. Ook in deze tijd zijn de kosten voor een één- tot driejarig vast energiecontract gemiddeld lager dan die van een variabel contract.

Ben je benieuwd of overstappen voor jou voordelig is? Vergelijk de huidige energietarieven dan via onze vergelijker.