Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Komt er een Europese aanpak om de stijgende energieprijzen te remmen?

Europese aanpak stijgende energieprijzen

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa kampen we met enorm hoge energieprijzen. De EU-regeringsleiders buigen zich op dit moment in een top in Slovenië over de energieprijzen. Een plan, die de klimaatambities van de EU niet in de weg zit, wordt hoogstwaarschijnlijk volgende week gepresenteerd. Tijdens het wachten op deze plannen kijken we eens naar de aanpak van verschillende EU landen in deze energiecrisis.

Frankrijk

In Frankrijk zijn de energieverhoudingen op dit moment een beetje vreemd. Het land is grotendeels afhankelijk van Co2-vrije kernenergie, maar door de koppeling aan de Europese gasprijs, moeten Fransen nu ook de hoofdprijs betalen. De Franse regering heeft de gasprijs tot in ieder geval eind april bevroren. Daarnaast mag de elektriciteitsprijs maximaal met 4 procent stijgen. Ook krijgen sommige Fransen een energiecheque van €270. Hierdoor zullen de energieprijzen niet meer zo hard stijgen. Deze ingrepen worden voornamelijk gezien als politieke beslissingen. Frankrijk gaat binnenkort namelijk naar de stembus en de regering van de Franse president Macron wil natuurlijk graag blijven zitten.  

Spanje

De Spaanse regering heeft een andere aanpak dan Frankrijk. Groene energiebedrijven verdienen op dit moment goed aan de hoge energieprijzen, zij stijgen immers mee, maar blijven dezelfde kosten behouden. Door van de groene energiebedrijven winst af te romen wil Spanje zo’n 2.6 miljard euro ophalen de komende zes maanden. Samen met verlaging van de energiebelasting op stroom en een verdeling van de 2.6 miljard onder de consumenten wil Spanje de energieprijs met 22 procent verlagen tegen het eind van 2021.

Griekenland

De Grieken hanteren geen energiecheque, maar geven ongeveer 70% van de huishoudens een energiesubsidie van 9 euro per maand om de energiearmoede te voorkomen.

Nederland & België

Nederland en België hebben op dit moment nog niet echt maatregelen om de energieprijs te drukken. Mark Rutte ziet voorlopig ook niets in een Europese aanpak, zo zegt hij: “Eerst moet je kijken wat landen zelf kunnen doen. Misschien kun je daarna nog een aantal dingen Europees aanpakken, maar daar zou ik niet mee willen beginnen.”. De enige twee concrete plannen die er liggen in Nederland en België is een tegemoetkoming door middel van een subsidie. Deze subsidie zal ongeveer 50 euro per jaar schelen op de energieprijs.

Het is dus nog even afwachten of de energiecrisis Europees wordt aangepakt. Spanje en Frankrijk zijn voor om grote stappen te ondernemen, zoals een grote gezamenlijke gasreserve voor de gehele EU. Nederland is wat afhoudend.

Om de verwachte, verdere stijging van de energieprijzen te voorkomen kun je het best nu je energietarieven vast zetten of je aflopende vaste contract verlengen. Met een variabel contract betaal je straks de hoofdprijs! Creëer zekerheid en zet je energietarieven vast.