Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Kleine stroomleveranciers meest duurzaam

Kleine stroomleveranciers meest duurzaamDe consumenten- en milieuorganisaties (Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE) stellen ieder jaar een ranglijst op van duurzame energieleveranciers. Er wordt bij het opstellen van de lijst gekeken naar de investeringen die het bedrijf doet in duurzame energie en naar hun productie, levering en inkoop van stroom. Uit de nieuwste lijst van dit jaar blijkt dat de energiebedrijven vijf procent meer kolen hebben verstookt dan in 2013. En dat is jammer, want stroomproductie uit kolen veroorzaakt twee keer zoveel CO2-uitstoot als stroomproductie uit gas.  

Nuon en Essent, die overigens niet wilden meewerken aan het onderzoek, haalden ook dit jaar weer een flinke onvoldoende (respectievelijk een 3,9 en een 3,0). De score van Eneco daalde van een 6,8 naar een 6,2. Het is echter niet duidelijk of dat komt doordat ze daadwerkelijk minder duurzaam opgewekte stroom hebben ingekocht, of omdat ze onvoldoende informatie hebben verstrekt. Door het gebrek aan informatie hebben zij een gemiddelde beoordeling gekregen. Voor Nuon en Essent is dat niet het geval; de onderzoekers hadden genoeg aan de informatie die uit openbare bronnen verkrijgbaar was. 

Stroom uit wind en zon
Er zijn maar een paar (kleine) stroomleveranciers die wel een ruime voldoende haalden. Sommigen haalden zelfs een tien (Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland). De bedrijven met de goede cijfers halen hun stroom vooral of uitsluitend uit duurzame bronnen, zoals wind en zon. Helaas is hun marktaandeel gezamenlijk maar een paar procent.

Samenvattend: Eneco is de enige van de grote energiebedrijven die nog een voldoende scoort (6,2). Daarboven staat de kleinere bedrijven:

·         Kas Energie:   7,1

·         Greenchoice: 7,2

·         HVC Energie:  7,5

·         Vandebron:     9,3

·         DE Unie:         10

·         Pure Energie: 10

·         Qurrent:         10
 

Bron: RTL Nieuws - 27 oktober 2015

Meer interessante pagina's: Start direct met energietarieven te vergelijken - Energietarieven vastzetten of niet - Hulp bij de zoektocht naar een energieleverancier - Energie: hoe kunt u er gebruik van maken en toch minder betalen? 


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Kleine stroomleveranciers meest duurzaam van Teun van den Dries/Shutterstock.com