Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Je energierekening in 2021

Lampen energie

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Hoog tijd om eens naar de energieprijzen van 2021 te kijken. Zullen ze stijgen of nemen ze juist af? Wat zijn de plannen voor het komende jaar?

Uit welke kosten je energierekening bestaat

Om te achterhalen of de energieprijzen volgend jaar zullen stijgen, is het handig om te weten uit welke onderdelen die prijs bestaat.

Netbeheerder

Allereerst betaal je kosten voor de netbeheerder (ongeveer 19 procent van de energierekening). Een netbeheerder verzorgt de elektrische infrastructuur in een bepaalde regio. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bekabeling, het plaatsen en vervangen van elektriciteitsmeters of eventueel een plaatsing van een productiemeter. Een netbeheerder is niet hetzelfde als een energieleverancier.

Energieleverancier

Veruit de meeste kosten gaan naar je energieleverancier (51 procent). De naam zegt het eigenlijk al: je energieleverancier levert je energie (stroom en gas). Er zijn twee soorten leveringskosten: vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten betaal je standaard, ongeacht je gebruikte hoeveelheid energie. Voorbeelden van dit soort kosten zijn administratiekosten, incassokosten en vastrecht. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je energieverbruik. Hoe hoog deze kosten uitvallen wordt bepaald door het aantal eenheden gas of stroom (m³ of kWh) je gebruikt.

Belastingen

Tenslotte zijn er belastingen. Ongeveer 30 procent van de energiekosten die je betaalt zijn belasting. Denk bijvoorbeeld aan energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Hogere energierekening

Zowel het netbeheer als de belasting verhogen hun prijzen in 2021. De kosten voor netbeheer stijgen gemiddeld met €20,50 (incl. btw). Door de veranderingen van belastingen wordt elektriciteit volgend jaar voordeliger, terwijl gas juist in prijs stijgt. Gezien alle factoren zullen de totale energiekosten gemiddeld iets toenemen, maar de mate waarin je kosten stijgen hangt voornamelijk af van je persoonlijke energieverbruik. De leveringskosten worden pas bekend op 1 januari 2021.

Gas wordt duurder

De overheid wil duurzamer energieverbruik stimuleren en heeft daarom besloten de energiebelasting op gas te verhogen. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden bedraagt deze stijging in 2021 bijna €26. Ook de komende jaren zal de energiebelasting op gas blijven stijgen om het gebruik ervan te ontmoedigen.

De belasting op elektriciteit daalt

Terwijl de energiebelasting op gas toeneemt, daalt de belasting op elektriciteit (€13 voor een gemiddeld Nederlands huishouden). Dit is wederom een bewuste keuze van de overheid die ook wel de ‘belastingschuif’ wordt genoemd. Door deze maatregel wordt het steeds voordeliger om van gas over te stappen naar duurzamere elektrische energie.

Ben je benieuwd of jouw energierekening omlaag kan? Vergelijk dan verschillende energieleveranciers. Als je regelmatig overstapt profiteer je namelijk meer van kortingen en ben je meestal voordeliger uit.