Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Inzicht verbruik niet beter door slimme meter

De slimme meter zorgt voor een energiebesparing, maar niet voor een betere schatting van het eigen verbruik. Dat blijkt uit een onderzoek, van woningcorporatie Woonstad en energieleverancier NLE, onder 200 huishoudens in de regio Groot-Rijnmond. De huishoudens kregen voor het onderzoek via hun tablet en smartphone inzicht in hun energieverbruik. Ook kreeg een deel van de deelnemers met verschillende frequenties een mail gestuurd met het verbruiksoverzicht.

Redelijke schatting energieverbruik

Zowel aan het begin als aan het eind van de onderzoeksperiode werden de deelnemers gevraagd om een schatting te maken van het eigen jaarverbruik. Hiervan kwam ruim 90% met een redelijke schatting, maar na de 5 maanden inzicht in het verbruik was de schatting van het jaarverbruik niet verbeterd. Zelfs de huishoudens die meer gebruik maakten van de app en minder gingen verbruiken waren niet beter geworden in het schatten van het eigen jaarverbruik.

Zelf minder verbruiken

Wat ook uit het onderzoek naar voren kwam is dat de besparing groter is bij een hogere mailfrequentie. Dus wil je minder verbruiken? Zorg dan dat je zo vaak mogelijk je verbruik bekijkt. En wil je ook besparen door een beter energiecontract af te sluiten? Vergelijk dan eerst de tarieven en maak een keuze.