Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoog wonen, lagere gasrekening

Woont u inHoog wonen, lagere gasrekening een hoog gebied, minimaal vijftig meter boven de zeespiegel? Dan kunt u volgend jaar een financiële voordeel verwachten. De gasrekening wordt namelijk voor deze bewoners gecompenseerd. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft laten weten dat bewoners die vanaf 50 meter boven de zeespiegel wonen op jaarbasis tussen de 6 en 33 euro voordeliger uitkomen.

ACM heeft dit besluit genomen omdat gasmeters uitgaan van een ‘normale’ luchtdruk: de luchtdruk op zeeniveau. De luchtdruk op hoogte is juiste lager, hierdoor ontstaat er een vertekend beeld van het gasverbruik. Er is namelijk voor het koken op gas of het verwarmen van een huis bij een lagere luchtdruk meer gas nodig. Henk Don, bestuurslid ACM zegt hierover: ‘De energiewaarde per kuub gas is daar lager.’  De toezichthouder vindt dat de consument hiervan niet de dupe mag zijn.

Ongeveer 3.500 inwoners van Zuid Limburg die op minimaal tweehonderd meter hoog wonen hebben het meest baat bij dit voordeel, namelijk een correctie van ongeveer € 33 op jaarbasis. Ook bewoners in andere hooggelegen gebieden, bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug, kunnen een besparing verwachten. Voor ongeveer 30.000 Nederlanders die 150 tot 200 meter boven de zeespiegel wonen betekent dit besluit een besparing van zo’n 24 euro op jaarbasis, voor 80.000 consumenten die 100 tot 150 meter boven de zeespiegel wonen ongeveer 17 euro en 125.000 bewoners die 50 tot 100 meter boven de zeespiegel wonen scheelt dit zo’n 6 euro.

Woont u in een hoge woonflat? Dan betekent deze maatregel niet meteen dat uw nota wordt gecorrigeerd: voor de correctie wordt er uitgegaan van de hoogte van het grondniveau.

Staat uw woning niet minstens 50 meter boven de zeespiegel en wilt u ook besparen op de gasnota? U hoeft hiervoor niet te verhuizen naar een hoger gelegen gebied. Door over te stappen naar een voordeliger energiecontract kunt u namelijk voor een besparing zorgen. Vergelijk nu de gas- en stroomtarieven hier om te kijken tot hoeveel u kunt besparen.

Bronnen: ED.nl en ACM.nl- 30 juli 2014

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker - Consumind - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Hoog wonen, lagere gasrekening van OlegDoroshin/ Shutterstock.com